Żeberka smoliste

6 lipca 2014, dodał: bernika
Artykuł zewnętrzny
  • 1,2 kg żeberek wieprzowych

marynata:

  • 1,5 łyżki mielonej kawy
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendra
  • łyżka czerwonej papryki (pomieszana ostra ze słodką)
  • łyżki pikantnego keczupu 
  • łyżka miodu
  • łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu chilli lub Tabasco
    ząbki przeciśniętego czosnk


Mięso pokroić na kawałki. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj w misce, dodaj żeberka wymieszaj tak żeby marynata dokładnie oblepiła mięso. Przykryj miskę folią i odstaw na noc do lodówki. 

Umieść żeberka na tacce do grillowania na rozgrzanym grillu, do marynaty, która została na misce dodać odrobinę wody i w trakcie pieczenia obracać i smarować marynatą, piec aż będą ciemnobrązowe, około 60 minut.

Podawać z sałatką, albo surówką i chlebem

file1404681807