Żeberka smoliste
Artykuł zewnętrzny
- 1,2 kg żeberek wieprzowych
marynata:
- 1,5 łyżki mielonej kawy
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendra
- 1 łyżka czerwonej papryki (pomieszana ostra ze słodką)
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu chilli lub Tabasco
2 ząbki przeciśniętego czosnk
Mięso pokroić na kawałki. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj w misce, dodaj żeberka wymieszaj tak żeby marynata dokładnie oblepiła mięso. Przykryj miskę folią i odstaw na noc do lodówki.
Umieść żeberka na tacce do grillowania na rozgrzanym grillu, do marynaty, która została na misce dodać odrobinę wody i w trakcie pieczenia obracać i smarować marynatą, piec aż będą ciemnobrązowe, około 60 minut.
Podawać z sałatką, albo surówką i chlebem.