Żeberka Kansas City
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
1 cebula, pokrojona w ćwiartki
1 pomarańcza, pokrojona w ćwiartki
1 łyżka stołowa czarnego pieprzu w ziarenkach
1 łyżka całych nasion kolendry
Marynata: 3 łyżki margaryny lub masła
1 średnia cebula, posiekana
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 puszka sosu pomidorowego
1/4 szklanki octu jabłkowego
1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Włożyć do garnka żeberka, cebulę, pomarańcze, pieprz i kolendrę i nalać tyle wody, aby przykryć mięso. Zagotować i zmniejszyć ogień. Dusić 50 min. W międzyczasie przygotować marynatę: W garnku rozpuścić margarynę, dodać cebulę i czosnek i gotować 8 min., mieszając od czasu do czasu. Dodać sos pomidorowy, ocet, cukier, sól, i pieprz, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 40 min., mieszając. Rozgrzać grill, położyć podgotowane żeberka na gorącym ruszcie i piec 8 do 10 min. lub do momentu aż zrobią się ładnie rumiane. Polać sosem i piec jeszcze 5 do 10 min. dłużej, polewając resztą sosu i często obracając. Przełożyć na talerz, podawać z ulubionymi dodatkami.
Włożyć do garnka żeberka, cebulę, pomarańcze, pieprz i kolendrę i nalać tyle wody, aby przykryć mięso. Zagotować i zmniejszyć ogień. Dusić 50 min. W międzyczasie przygotować marynatę: W garnku rozpuścić margarynę, dodać cebulę i czosnek i gotować 8 min., mieszając od czasu do czasu. Dodać sos pomidorowy, ocet, cukier, sól, i pieprz, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 40 min., mieszając. Rozgrzać grill, położyć podgotowane żeberka na gorącym ruszcie i piec 8 do 10 min. lub do momentu aż zrobią się ładnie rumiane. Polać sosem i piec jeszcze 5 do 10 min. dłużej, polewając resztą sosu i często obracając. Przełożyć na talerz, podawać z ulubionymi dodatkami.