Żeberka Kansas City

11 maja 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Grillowane żeberka z pomarańczą i sosem

Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
1 cebula, pokrojona w ćwiartki
1 pomarańcza, pokrojona w ćwiartki
1 łyżka stołowa czarnego pieprzu w ziarenkach
1 łyżka całych nasion kolendry
Marynata: 3 łyżki margaryny lub masła
1 średnia cebula, posiekana
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 puszka sosu pomidorowego
1/4 szklanki octu jabłkowego
1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Włożyć do garnka żeberka, cebulę, pomarańcze, pieprz i kolendrę i nalać tyle wody, aby przykryć mięso. Zagotować i zmniejszyć ogień. Dusić 50 min. W międzyczasie przygotować marynatę: W garnku rozpuścić margarynę, dodać cebulę i czosnek i gotować 8 min., mieszając od czasu do czasu. Dodać sos pomidorowy, ocet, cukier, sól, i pieprz, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 40 min., mieszając. Rozgrzać grill, położyć podgotowane żeberka na gorącym ruszcie i piec 8 do 10 min. lub do momentu aż zrobią się ładnie rumiane. Polać sosem i piec jeszcze 5 do 10 min. dłużej, polewając resztą sosu i często obracając. Przełożyć na talerz, podawać z ulubionymi dodatkami.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...