Żeberka Kansas City

11 maja 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Grillowane żeberka z pomarańczą i sosem

Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
1 cebula, pokrojona w ćwiartki
1 pomarańcza, pokrojona w ćwiartki
1 łyżka stołowa czarnego pieprzu w ziarenkach
1 łyżka całych nasion kolendry
Marynata: 3 łyżki margaryny lub masła
1 średnia cebula, posiekana
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 puszka sosu pomidorowego
1/4 szklanki octu jabłkowego
1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Włożyć do garnka żeberka, cebulę, pomarańcze, pieprz i kolendrę i nalać tyle wody, aby przykryć mięso. Zagotować i zmniejszyć ogień. Dusić 50 min. W międzyczasie przygotować marynatę: W garnku rozpuścić margarynę, dodać cebulę i czosnek i gotować 8 min., mieszając od czasu do czasu. Dodać sos pomidorowy, ocet, cukier, sól, i pieprz, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 40 min., mieszając. Rozgrzać grill, położyć podgotowane żeberka na gorącym ruszcie i piec 8 do 10 min. lub do momentu aż zrobią się ładnie rumiane. Polać sosem i piec jeszcze 5 do 10 min. dłużej, polewając resztą sosu i często obracając. Przełożyć na talerz, podawać z ulubionymi dodatkami.



FORUM - bieżące dyskusje

Odciski na palcach stóp
Im dłużej się naciska te same części stopy ,tym większe ryzyko odcisków....
Najdziwniejsze prace domowe Waszych…
Napisanie wiersza. No nie każde dziecko to materiał na poetę:)
Nocleg Rewa
Ceny i w domkach już oszalały, taniej i przyjemniej jest wyjechać za granicę, naprawdę....
Zazdrość o byłą partnerkę chłopaka…
Wiele dziewczyn jest zadrosnych, bo czują się niepewnie w związku, czyli facet...