Oczyszcza organizm, przyspiesza trawienie, wzmacnia odporność oraz niweluje szkodliwe działanie alkoholu. Można pić go bez dodatków lub przyrządzać z niego pyszne napoje.
1. Sok z dodatkiem marchwi
8 sporych marchwi przepuść przez sokowirówkę. Dodaj 2 szklanki soku z kiszonej kapusty, posiekany ząbek czosnku, szczyptę soli i trochę posiekanego szczypiorku. Schłodzić.
2. Napój wielowarzywny
Zmiksuj małą marchewkę, kawałek świeżego ogórka, mały buraczek czerwony, plasterek selera, po łyżce nasion słonecznika, dyni i siemienia lnianego, ząbek czosnku, szczyptę pieprzu, szklankę soku z kiszonej kapusty, pół szklanki wody mineralnej i szczyptę kurkumy. Napój podawaj mocno schłodzony.
3. Koktajl pomidorowy
2 szklanki soku z kiszonej kapusty połącz z 1 szklanką soku pomidorowego. Dodaj zmiksowany z odrobiną wody pęczek natki pietruszki. Dopraw do smaku solą, cukrem i pikantną papryką. Dokładnie wymieszaj i podawaj schłodzone.