Szczaw jest zdrowy nie tylko dla skóry
Przede wszystkim roślina ta jest doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, przyspiesza proces gojenia się ran i zrastania kości. Podobnie jak zawarte w szczawiu flawonoidy witamina C jest silnym reduktorem przeciwdziałającym procesowi utleniania wywołanemu przez wolne rodniki. Flawonoidy pomagają utrzymać skórę w dobrej kondycji i opóźniają procesy starzenia się. Stosowanie preparatów zawierających wyciąg ze szczawiu sprawia, że skóra wygładza się i ujędrnia. Szczaw blokuje również wydzielanie tyrozynazy (związku odpowiedzialnego za produkcję melaniny), co zapobiega powstawaniu przebarwień i działa wybielająco. Dodawany jest m.in. do kremu firmy Macrovita, mającego właściwości rozświetlające i stosowanego przeciw przebarwieniom.
Zupa szczawiowa jest dobrym domowym sposobem na biegunkę i lekkie zaburzenia trawienne.
Szczaw łagodzi także kaszel i katar. Jest składnikiem m.in. popularnego leku Sinupret stosowanego wspomagająco w ostrych i przewlekłych stanach zapalnych zatok, górnych i dolnych dróg oddechowych. Dodaje się go również do innych środków homeopatycznych (np. leku na kaszel Stodal).
Szczaw bywa też niebezpieczny
Wybielający skórę wywar ze szczawiu
- Wariant 1: Garść świeżo zebranego, umytego szczawiu zalej wrzątkiem (ok. pół szklanki). Poczekaj, aż wystygnie, odcedź. Przemywaj twarz wywarem trzy razy dziennie.
- Wariant 2: Pół łyżki korzenia szczawiu lancetowatego zalej 2 szklankami wody. Gotuj 5 minut, parz 10 minut pod przykryciem, a następnie odcedź.Wywar jest dobry na plamy powstałe w wyniku przebarwień słonecznych. Można go używać również w celu przyspieszenia gojenia się ran, oparzeń i owrzodzeń. Uśmierza ból.
Miejsca zmienione chorobowo posmaruj kawałkiem przekrojonego pomidora, a następnego dnia zmiażdżonymi liśćmi szczawiu.
Sok z liści szczawiu
Uwaga: wbrew pozorom w smaku nie przypomina zupy szczawiowej. Smakuje podobnie jak sok żurawinowy!
Garść świeżo zebranych, umytych liści szczawiu zalej szklanką wody. Gotuj 5 minut, parz 10 minut. Następnie zostaw do ostygnięcia. Im dłużej woda będzie nasiąkała szczawiem, tym sok powinien być gęstszy. Odcedź. Dopraw według uznania: imbirem, goździkami, cynamonem, skórką pomarańczy lub innymi sokami. Można pić go na ciepło lub zimno.
Materiały: www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_szczaw_w_leczeniu.html, www.zupaszczawiowa.pl/wlasciwosci_szczawiu, www.czytelniamedyczna.pl/2582,wlasciwosci-lecznicze-szczawi-rumex-sp-l.html