Marchew jest niezwykle zasobna w składniki mineralne i witaminy, a przy tym wyjątkowo lekkostrawna. Najlepiej chrupać ja na surowo lub przygotować z niej sok. Jeśli dodamy do niego jabłka i paprykę, będzie jeszcze zdrowszy i smaczniejszy.
Marchew to dobre źródło mikro i makroelementów: sodu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, cynku oraz jodu. Swój intensywny kolor zawdzięcza barwnikowi roślinnemu – beta – karotenowi. Spośród warzyw i owoców uprawianych w Polsce właśnie marchew uznawana jest za jego najbogatsze źródło. Beta – karoten to jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Zapobiega procesom utleniania zachodzącym w komórkach, skutecznie zwalcza szkodliwe wolne rodniki, a tym samym zapobiega mutacjom na poziomie komórkowym. Beta – karoten ulega w wątrobie człowieka przekształceniu w postać aktywną, czyli w witaminę A. Jest ona antyoksydantem, a ponadto blokuje działanie i przekształca w substancję nieszkodliwą dla zdrowia benzypren – związek rakotwórczy z dymu tytoniowego. Witamina A odgrywa także znaczącą rolę w regulacji procesów widzenia. Zapobiega kurzej ślepocie i przeciwdziała zmianom zwyrodnieniowym rogówki. Zapobiega nadmiernemu wysuszeniu i złuszczeniu skóry, zapewnia jej sprężystość i nadaje zdrowy wygląd. W marchwi obecne są także: kwas foliowy, pantotenowy, nikotynowy, szczawiowy, witaminy z grupy B, witaminy C,E i K. Znajdziemy w niej także cholinę i inozytol, czyli substancje niezbędne do zachowania układu nerwowego w dobrej formie.
Zawarte w jabłkach żelazo i potas sprawiają, że posiada ono silny odczyn zasadowy i działa na organizm odkwaszająco.Osobom, które spożywają duże ilości produktów mięsnych czy zbożowych (o charakterze kwasowym), jabłka ułatwiają zachowanie prawidłowej równowagi kwasowo – zasadowej ustroju. Dlatego mówi się, że jedzenie dwóch jabłek dziennie pozwala zachować zdrowie. Pektyny pęcznieją w żołądku, przez co zwiększają uczucie sytości.
Świeży strąk papryki jest zasobny w białko, cukry, barwniki roślinne, tłuszcze, lotne olejki oraz kwas nikotynowy. To warzywo uznawane jest za skarbnicę witaminy C. Zawarty w niej potas podnosi odporność mechaniczną naczyń krwionośnych. Papryka mielona chili w postaci przyprawy w proszku pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego, enzymów trawiennych, a tym samym poprawia apetyt.
Sok marchwiowo – paprykowo – jabłkowy
Składniki:
3 marchewki, 1 zielona papryka, 1 żółta papryka, 1 czerwona papryka, 2 średniej wielkości jabłka, 8 gałązek zielonego koperku, papryka chili do smaku
Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i zblendować. Marchew umyć, obrać ze skórki i wycisnąć sok. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne i wycisnąć sok. Soki i paprykę dokładnie wymieszać. Dodać pokrojony koperek i doprawić chili do smaku.