Zdrowe zamienniki kawy – pobudzające napoje
Wiele osób uwielbia smak i zapach kawy. Niestety w nadmiarze może szkodzić, dlatego przygotowałam dla Was kilka propozycji zamienników kawy. Koniecznie dajcie znać, która opcja przypadła Wam najbardziej do gustu.
Zielona herbata
Pobudza dużo bardziej niż filiżanka espresso. Zawiera w składzie teinę, która odpowiada za silne pobudzenie. Ponadto zawiera polifenole, które chronią organizm przed nowotworem oraz chorobami układu krążenia. Działa również antyoksydacyjnie, reguluje poziom cholesterolu, zwiększa koncentrację i aktywizuje umysł. Mimo cudownego działania herbaty, musicie uważać, aby jej nie przedawkować. Pijcie do maksymalnie 3 szklanek dziennie, aby nie utrudniać wchłaniania żelaza, magnezu czy wapnia.
Herbata Kombucha
Pochodzi z Chin i jest uznawana za napój energetyzujący oraz oczyszczający. Powstaje w wyniku fermentacji herbaty czarnej, bądź zielonej. Do składu wchodzi również cukier oraz grzybki Scoby. Zawiera antyoksydanty, wspomaga przemianę materii oraz reguluje nadciśnienie. Kombuchę możecie spotkać zrobioną z kawy lub herbaty. Poeksperymentujcie sami lub kupcie gotowy produkt.
Yerba mate
Posiada wysoką zawartość kofeiny i silnie pobudza. W sklepach dostępne są przeróżne wersje smakowe, więc bez problemu dopasujecie ją do siebie. Najlepiej pić ją ze specjalnego naczynka zwanego matero oraz przez metalową słomkę z sitkiem – bombilla. Susz możecie zalewać wielokrotnie. Yerba pomaga w walce z cholesterolem i wolnymi rodnikami. Ponadto pobudza soki żołądkowe, dzięki czemu wspomaga trawienie.
Guarana
Działanie pobudzające zawdzięcza guaraninie. Jej efekt utrzymuje się zdecydowanie dłużej, niż po wypiciu kawy. Może sięgać nawet 6 godzin i nie wywołuje żadnych negatywnych skutków ubocznych. Dodatkowo w guaranie znajdziecie teofilinę, cholinę czy olejki eteryczne. Dzięki temu pozytywnie wpływa na organizm, poprawia koncentrację i pamięć. Guarany powinny unikać osoby z chorą tarczycą, chorobami serca czy wysokim ciśnieniem krwi.
Zielona kawa
Jej ziarna nie zostają poddane procesowi palenia, więc smakiem znacznie różni się od tej czarnej. Ponadto jest łagodniejsza i delikatnie gorzka. Zdecydowanie pobudza, wspomaga odchudzanie, pomaga niwelować uczucie głodu. Sięgnijcie po nią szczególnie podczas regularnych ćwiczeń czy stosowania diety. Ponadto zielona kawa jest bogata w antyoksydanty, dzięki czemu chroni przed procesem starzenia się.
Cykoria
Kawa z cykorii składa się z jej suszonego korzenia oraz inuliny – naturalnego prebiotyku. W smaku można wyczuć delikatny posmak goryczki, ale znika po dodaniu mleka lub miodu. Ponadto zawiera witaminę B6 i mangan, które poprawiają stan układu nerwowego. Cykoria likwiduje zły cholesterol, obniża poziom cukru, stabilizuje apetyt oraz najważniejsze – pobudza. Z kolei żelazo pomaga w walce z anemią, a magnez i potas wspomagają pracę serca.