URODA I ZDROWIE

Dania z makaronem Penne Rigate

24 lutego 2015, dodał: trendy_news

Teoretycznie wiosenna energia coraz bliżej. Jednak zimowy spadek formy cały czas daje nam się we znaki. Krótsze dni i niskie temperatury to wyzwania, którym trzeba sprostać. Czego unikać, co można wykorzystać? Pokazujemy, jak nie popaść w marazm i przygotować się do nadejścia wiosny!

Dużo cukru!

Według zaleceń WHO 50 do 60% energii organizm człowieka powinien uzyskiwać ze spożycia cukrów. Dobra wiadomość dla łasuchów? Nie do końca. Chodzi bowiem przede wszystkim o cukry złożone (obecne m.in. w makaronie), a nie o cukry proste, którymi przeładowuje się napoje gazowane, cukierki, czekoladki i inne łakocie. Skrobia zawarta w makaronie, jest doskonałym źródłem energii. Ze względu na dłuższy proces przyswajania [niż w przypadku cukrów prostych] dostarcza nam energii przez kilka godzin, a nie jak w przypadku batonika, który jest zastrzykiem energii na krótko – mówi Marta Martys, Marketing Manager Barilla.

Dużo ruchu!

Wspierany odpowiednim pokarmem organizm z większą łatwością zebrać do aktywności fizycznej. A jak wiadomo, sport to zdrowie. Regularne ćwiczenie nie tylko poprawia kondycję, lecz także zapewnia dobre samopoczucie i spokój ducha. Podczas intensywnego wysiłku produkowana jest endorfina, zwana hormonem szczęścia, która powoduje, że z czasem nie sposób żyć bez ruchu. Należy pamiętać jednak, by intensywny trening łączyć z odpowiednią dietą. Poniżej znajduje się przykładowy przepis na danie, które zapewni odpowiednią ilość energii na aktywny dzień.

 

Penne Rigate w kremie brokułowym, z gotowaną szynką i serem ricotta:

Liczba porcji: 4

Wymagany czas: 25 minut

 

Wartości odżywcze na 1 porcję przygotowaną według tego przepisu:

Wartość energetyczna: 482Kcal – 2015Kj

– Białko 20g

– Węglowodany 69g

– Tłuszcze 14g

 

Składniki:

Penne Rigate Barilla 400 g

brokuły 150 g

mleko pełnotłuste 100 ml

szynka gotowana 100 g

świeży ser ricotta 50 g

oliwa z oliwek Extra Vergine 30 g

sól do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Do wrzącej wody dodaj brokuły. Gotuj przez 5 minut. Wyjmij i zmiksuj ze szczyptą soli, niewielką ilością oliwy i mlekiem.
  2. Gotowaną szynkę pokrój w cienkie paski długości ok. 4 cm. Podsmaż troszkę na patelni,
    aby była lekko chrupiąca.
  3. Ugotuj Penne Rigate Barilla w dużej ilości osolonej wody. Odcedź, kiedy będą jeszcze twardawe, i dodaj do kremu brokułowego. Dodaj ser ricotta i przez dwie minuty mieszaj na patelni. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z szynką jako przybraniem.

file1424796312

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co najlepiej dac w prezencie ślubny…
Jak dla mnie najlepszą opcją jest przedstawienie zaświadczenia dla nowożeńców https://giftmall.pl/on/karta-podarunkowa-dla-nowozencow Mogą ten certyfikat...
Z kim najchętniej poszłybyście do ł…
Ja to najchętniej chodzę do łóżka sama :D Chyba całkowicie już straciłam zainteresowanie tymi sprawami...
Jeździcie autostopem?
Jak miałam 16-19 lat to jeździłam bardzo chętnie :) Poznałam w ten sposób trochę...
niechciane prezenty...
Mi jest zawsze smutno, kiedy dostanę coś nietrafionego. Na szczęście dzieje się to bardzo...