W dzisiejszych czasach można znaleźć w sklepach dużą ilość zmodyfikowanej żywności. Jednak nie jest ona zdrowa dla naszego organizmu. Warto zatem zadbać o swoje odżywianie, by na co dzień mieć dobre samopoczucie. Spożywanie 5 posiłków dziennie to odpowiednia ilość, aby dostarczyć zoptymalizowaną wartość odżywczą. Co więcej, w diecie powinny być zawarte takie produkty jak owoce i warzywa, orzechy, a także produkty pełnoziarniste oraz z pochodzenia roślin strączkowych. Dodatkowo mniej niż 5% całkowitego spożycia energii w ciągu dnia powinno pochodzić z wolnych cukrów, a mniej niż 30% – z tłuszczów nienasyconych.
Po pierwsze: Regularność posiłków
Regularność to klucz do dobrego samopoczucia, a także utrzymania odpowiedniej wagi. Dzięki temu dostarcza się też odpowiednią ilość energii w ciągu dnia oraz zachowuje się poziom koncentracji. Zaleca się spożywanie 5 posiłków dziennie podzielonych na śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek oraz kolację. Z czego należy obficie spożyć śniadanie, obiad oraz kolację. Natomiast drugie śniadanie i podwieczorek powinny być lekkimi posiłkami w formie przekąsek. Nie warto podjadać między posiłkami! To zdecydowanie zaburza przyswajanie wartości odżywczych oraz może negatywnie wpłynąć na metabolizm. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na pory jedzenia. Dobrym rozwiązaniem jest spożywanie śniadania do godziny po przebudzeniu, a kolacji 2-3 godziny przed snem.
Po drugie: Produkty zbożowe z pełnych ziaren
Zdrowe produkty opierają się między innymi na składnikach zbożowych z pełnych ziaren. Zawierają one dużą ilość błonnika, który zmusza do długiego spożywania oraz wydzielania śliny, co pozytywnie wpływa na lepszą jakość trawienia. Takie działanie daje rezultat szybszego najedzenia się. Można mniej zjeść, a czuć się bardziej nasyconym. Dodatkowo produkty zbożowe z pełnych ziaren stymulują jelita, zapobiegają zaparciom oraz zmniejszają ryzyko nowotworu jelita grubego. Zdrowe produktyspożywcze tj. pieczywo razowe, kasza gryczana, kasza jęczmienna, makaron razowy, ryżpełnoziarnisty brązowy zawierają niski indeks glikemiczny. Dzięki temu również diabetycy mogą się zdrowo odżywiać.
Po trzecie: Ograniczenie ilości mięsa i spożywanie zamienników
W obecnych czasach warto ograniczyć spożywanie dużej ilości mięsa. Mając dostęp do wielu zamienników, które mają lepszy wpływ na organizm człowieka, warto je stosować w codziennej diecie. Instytut Żywności i Żywienia zachęca do spożywania mięsa w postaci 500 gram tygodniowo. Co więcej, zaleca wybór chudego mięsa jakim jest drób oraz królik. Dodatkowo można okazjonalnie postawić na wieprzowinę oraz wołowinę. Niestety duża ilość czerwonego mięsa negatywnie wpływa na samopoczucie, ponieważ zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe. Lepszym rozwiązaniem są nienasycone kwasy tłuszczowe roślinne, który korzystniej wpływają na zdrowie. Zdrowe produkty, które są dobrym zamiennikiem mięsa to przede wszystkim:
- jaja kurze,
- groch,
- soja,
- soczewica,
- tofu,
- fasola,
- orzechy
- komosa ryżowa,
- ryby,
- i wiele innych.
Asortyment zdrowego odżywiania może być wzbogacony również o produkty energetyczne, na cholesterol, oczyszczenie organizmu, odchudzanie, odporność, pamięć i koncentrację, skórę i włosy, stawy i kości, układ krążenia oraz układ pokarmowy. Warto jest również stworzyć sobie plik nazwany „produkty dietetyczne lista”. Sposób ten ułatwi robienie zakupów oraz przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania.
Źródło zdjęć: unsplash.com