Zdrowe muffinki z czerwonej soczewicy na słodko

20 listopada 2012, dodał: Szybkie gotowanie
Artykuł zewnętrzny

Kolejny eksperyment. Chciałam zrobić coś na słodko z soczewicy. Muffinki wyszły dobre, lekko wilgotne, ciężkie z posmakiem orzechów. Oczywiście można dodać inne, ulubione bakalie. Moje dziecko się nimi zajada. Idealne na drugie śniadanie lub do pracy.

Składniki na ok.12 sztuk.

  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 2 duże jajka
  • 5 łyżek jogurtu
  • 3-4 łyżki miodu
  • 4-5 łyżek oleju
  • 1 aromat waniliowy
  • 70-80 g mielonych płatków owsianych
  • ok.1/2 szkl. drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Soczewicę ugotować i odcedzić. Po wystudzeniu zmiksować, dodać pozostałe mokre składniki i wyrobić robotem na gładką masę. Następnie wsypać suche składniki i wymieszać łyżką. Jeśli ciasto jest za gęste, można dodać trochę jogurtu/mleka. Przed włożeniem do foremek sprawdzić czy ciasto jest dla nas wystarczająco słodkie. Piec 25 minut w nagrzanym do 180 'C piekarniku.

file1353431092



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...