Zdrowe muffinki z czerwonej soczewicy na słodko

20 listopada 2012, dodał: Szybkie gotowanie
Artykuł zewnętrzny

Kolejny eksperyment. Chciałam zrobić coś na słodko z soczewicy. Muffinki wyszły dobre, lekko wilgotne, ciężkie z posmakiem orzechów. Oczywiście można dodać inne, ulubione bakalie. Moje dziecko się nimi zajada. Idealne na drugie śniadanie lub do pracy.

Składniki na ok.12 sztuk.

  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 2 duże jajka
  • 5 łyżek jogurtu
  • 3-4 łyżki miodu
  • 4-5 łyżek oleju
  • 1 aromat waniliowy
  • 70-80 g mielonych płatków owsianych
  • ok.1/2 szkl. drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Soczewicę ugotować i odcedzić. Po wystudzeniu zmiksować, dodać pozostałe mokre składniki i wyrobić robotem na gładką masę. Następnie wsypać suche składniki i wymieszać łyżką. Jeśli ciasto jest za gęste, można dodać trochę jogurtu/mleka. Przed włożeniem do foremek sprawdzić czy ciasto jest dla nas wystarczająco słodkie. Piec 25 minut w nagrzanym do 180 'C piekarniku.

file1353431092