Zdrowe muffinki z czerwonej soczewicy na słodko
Artykuł zewnętrzny
Kolejny eksperyment. Chciałam zrobić coś na słodko z soczewicy. Muffinki wyszły dobre, lekko wilgotne, ciężkie z posmakiem orzechów. Oczywiście można dodać inne, ulubione bakalie. Moje dziecko się nimi zajada. Idealne na drugie śniadanie lub do pracy.
Składniki na ok.12 sztuk.
- 150 g czerwonej soczewicy
- 2 duże jajka
- 5 łyżek jogurtu
- 3-4 łyżki miodu
- 4-5 łyżek oleju
- 1 aromat waniliowy
- 70-80 g mielonych płatków owsianych
- ok.1/2 szkl. drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Soczewicę ugotować i odcedzić. Po wystudzeniu zmiksować, dodać pozostałe mokre składniki i wyrobić robotem na gładką masę. Następnie wsypać suche składniki i wymieszać łyżką. Jeśli ciasto jest za gęste, można dodać trochę jogurtu/mleka. Przed włożeniem do foremek sprawdzić czy ciasto jest dla nas wystarczająco słodkie. Piec 25 minut w nagrzanym do 180 'C piekarniku.