Zdrowe muffinki owsiane z jabłkami
Artykuł zewnętrzny
Przepis na szybkie i zdrowe muffinki (ok.15 sztuk).
- 1 szklanka zmiksowanych płatków owsianych
- 1 szklanka mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 małe jajka
- 3/4 szklanki jogurtu, mleka lub maślanki
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 jabłka
Do jednej miski wsypać sypkie składniki. W drugiej misce połączyć jaja, jogurt, olej i wlać do suchych składników. Wymieszać niezbyt dokładnie (aby suche składniki były ledwie wilgotne). Dodać obrane i pokrojone na kawałki jabłka, lekko wymieszać. Przełożyć łyżką do foremek – każdą wypełnić do 2/3. Piec w 190’C przez 25 minut, na złotobrązowy kolor.