Zdrowa dieta – co wybrać, a czego unikać | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Zdrowa dieta – co wybrać, a czego unikać

13 lipca 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Obiecujemy sobie zmianę trybu życia i diety. Chcemy więcej się ruszać i zdrowo jeść. Postanawiamy, że zaczniemy jutro lub pojutrze, pierwszego lub piętnastego, w styczniu lub w czerwcu… – efekt jest taki, że nie zaczynamy w ogóle. Brak motywacji? Postanówmy nie postanawiać i zacznijmy od dzisiaj. Na pierwszy ogień idzie zmiana nawyków żywieniowych!

zdrowy-kurczak

Zasady zdrowego odżywania

Nauka racjonalnego odżywania wymaga od nas dyscypliny i systematyczności. Powinniśmy przestrzegać stałych pór posiłków i odstępów między nimi – pierwsze śniadanie należy zjeść do godziny po wstaniu z łóżka, a kolację około 3 godzin przed snem. Każdy posiłek powinien składać się z produktów białkowych (białko złożone) i węglowodanowych (węglowodany złożone) oraz dowolnej ilości warzyw dostarczających witaminy i minerały. Należy oczywiście zrezygnować z jedzenia typu fast – food, słodyczy i gazowanych napojów – w roli przekąsek obsadźmy owoce oraz pestki i orzechy.

Kurczak zalecany

W zdrowej diecie wybieramy chleb razowy zamiast pszennego, chude i niesłodzone produkty nabiałowe, oliwę z oliwek zamiast masła i margaryny, chude ryby i chude mięsa – dietetyczny kurczak (np. zagrodowy) zastępuje tłuste gęsi, kaczki i wieprzowinę. Mięso drobiowe zawiera dużo pełnowartościowego białka (łatwo przyswajalnego przez organizm) i niewiele tłuszczu zgromadzonego głównie pod skórą (łatwo go oddzielić od mięsa). Kurczak ma niską wartość energetyczną oraz sporo minerałów (cynk, potas, magnez) i witamin (zwłaszcza z grupy B). Najlepszy drób pochodzi z ekologicznych gospodarstw położonych w czystych regionach (np. na Podlasiu), jest hodowany dłużej i karmiony wyłącznie paszami roślinnymi (bez chemii i dodatków odzwierzęcych).

Smaczne pomysły…

… czyli nie taka dieta straszna, jak by się mogło wydawać. Pyszne przepisy na dania z kurczaka można znaleźć na wielu kulinarnych blogach i portalach. Istotne jest to, że mięso drobiowe można przygotowywać w każdy możliwy sposób: smażyć (oczywiście na zdrowym tłuszczu), dusić, gotować (również na parze), piec i grillować. W każdej odsłonie będzie smakowało nieco inaczej – nie sposób się kurczakiem znudzić. Drób można przyrządzić na ostro (np. z papryką, pieprzem i czosnkiem oraz dużą ilością świeżych warzyw) lub na słodko (będzie wyśmienicie smakował z gruszkami, rodzynkami, doprawiony cynamonem i odrobina curry). Kurczak złapany? Czas na kulinarne eksperymenty! Smacznego



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...