Zawsze świeże owoce morza ze sklepu La Marée

22 lutego 2016, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Frutti di mare, jako składnik potraw występują w wielu kuchniach świata. Walory żywieniowe i smakowe owoców morza doceniają smakosze i wszyscy dbający o zdrowe odżywianie. Szczególną popularnością cieszą się w krajach śródziemnomorskich oraz na antypodach, możemy jednak zaobserwować, że ostatnimi czasy owoce morza stają się coraz bardziej powszechne także w Polsce.

owoce

Owoce morza (wł.: frutti di mare) to pojęcie obejmujące zwierzęta morskie, jak skorupiaki i mięczaki, w tym małże, głowonogi i szkarłupnie, w wielu krajach uważane za rarytasy. Są niezwykle cenione nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale także wartości odżywcze i zdrowotne. Są najlepszym w diecie człowieka źródłem jodu, dodatkowo są niskokaloryczne, lekkostrawne i pożywne. Dodatkową zaletą frutti di mare jest to, że można je wykorzystywać w kuchni na wiele różnych sposobów.

tn_logo1

Wprowadzając owoce morza do swojej diety warto mieć na uwadze ich pochodzenie i świeżość. Wybór odpowiedniego dostawcy owoców morza powinien być jednym z priorytetów każdego, gdyż wysokojakościowe produkty są gwarancją wyśmienitych potraw. Dlatego warto poznać sklep La Marée najlepszego dostawcę świeżych owoców morza i ryb w tym stałego dostawcę dla najlepszych polskich restauracji. La Marée sprowadza świeże ryby oraz  owoce morza bezpośrednio z Francji. Produkty pochodzą z najlepszych łowisk, poławiane są małymi statkami rybackimi, często jedynie na specjalne zamówienie. Wszystko to daje gwarancję najlepszej jakości i świeżości.

ddd

Sklep La Marée oferuje świeże i żywe owoce morza w tym między innymi homary żywe (kanadyjskie i bretońskie), kraby tourteau żywe, krewetki czerwone i krewetki szare, langustynki, kalmary, mątwy (w tym wstępnie oczyszczone), ośmiornice i ślimaki bulot, a także żywe ostrygi (Speciale, Fines de Normandie, Belon) i małże (Amande, Coque, Św. Jakuba, Palourde, małże irlandzkie, hiszpańskie, holenderskie).

ostrygi2

Znanych jest łącznie ok. 100 gatunków ostryg. Ich mięso kryje się w szarej twardej, nieregularnej muszli. Można je konsumować surowe, z cytryną (najlepsze) lub popieczone na ruszcie po wyjęciu z muszli, obgotowane, podsmażone, z sosem, smażone w cieście. Duże małże najlepiej podzielić na połówki. Są to mięczaki niezwykle cenione w wielu kuchniach świata, zwłaszcza w kuchni francuskiej. Ostrygi na zimno podaje się zazwyczaj w otwartych muszlach, na półmiskach z lodem. Towarzyszą im najczęściej ćwiartki cytryny oraz pieczywo i masło. Poza cytryną podaje się obok tabasco, winegret na czerwonym occie winnym z szalotkami i pieprzem albo winegret pikantny z natką kolendry i jalapenos. Smak ostryg jest świeży, morski, subtelny, troszkę słony, ale w swej delikatności także słodkawy. Jeszcze słodszy wydaje się w połączeniu z szampanem, najczęstszym towarzyszem ostryg.

ostryg2

Jeżeli wino inne niż szampan, to najlepiej lekkie, rześkie, wytrawne lekko mineralne lub nutą cytryny, jak np. Riesling lub Muscadet. Ostrygi Fines de Normandie pochodzą z najlepszych hodowli, z którymi Sklep La Marée współpracuje od ponad 20 lat. Wyjmowane są z wody na zamówienie i są tak świeże, że wciąż jeszcze mają zamkniętą w swoim wnętrzu wodę morską. Doskonały smak łączy się z wyjątkowymi wartościami odżywczymi, zalecane są przez Europejskie Towarzystwo Miażdżycowe w diecie osób o podwyższonym poziomie cholesterolu, ponieważ w naturalny sposób obniżają jego poziom. Podaje się je z kieliszkiem mocno wytrawnego białego wina.

mm

Małże często spotykane są w kuchni francuskiej, belgijskiej, w krajach basenu Morza Śródziemnego i w kuchniach azjatyckich. Małże podaje się na zimno i na gorąco. Zdrowe małże nawet po ugotowaniu zachowują swoją naturalną barwę. Mięso to można następnie udusić, usmażyć lub przygotować z niego sałatki. Najbardziej popularnym sposobem podawania małży jest gotowanie ich w garnku z dodatkiem wina. Małże hiszpańskie oferowane w sklepie La Marée pochodzą z Morza Śródziemnego. Osiągają większe rozmiary muszli niż odmiana Bouchot, ale wielkość zawartego w nich mięsa jest porównywalna.

malze3

Świetnie nadają się do hiszpańskiej paelli, zapiekania z farszem i na grilla, koniecznie z kieliszkiem białego, wytrawnego wina. Małże holenderskie to dorodne, pełne małże poławiane u wybrzeży Holandii. Amande to małże o pięknej, wzorzystej, różowobrązowej muszli. Mięso jest białoróżowe, lekko twardawe, o wyraźnym posmaku jodu. Najczęściej spożywa się je na surowo z cytryną lub faszerowane. Coque to natomiast małże o białym mięsie z małym pomarańczowym koralem, przypominające trochę głowę koguta (stąd nazwa francuska). Należy przyrządzać je krótko – do otwarcia się muszli – aby mięso pozostało delikatne. Można dodawać do makaronu lub sałatek.

morze1

Homary to skorupiaki uważane za posiadaczy najbardziej wysublimowanego w smaku mięsa. Uznawane są za danie arystokratów. Żywy homar ma kolor zielonkawy lub ciemnoniebieski, po ugotowaniu staje się jasnoczerwony. Jadalne części homara i langusty to mięso z ogona, szczypiec odwłoka i z nóg. Homar może być podawany w majonezie, w szklanej salaterce lub jako cocktail homarowy. Homara można też przyrządzać na różne inne sposoby: piec, dusić, gotować i jeść na zimno lub ciepło. Z ich mięsa można też przyrządzać wykwintne suflety i sałatki. Może stanowić także jeden ze składników zupy rybnej. Sklep La Marée oferuje homary kanadyjskie, które mają ciemny, brązowozielony pancerz, a także homary bretońskie, najwyżej cenione homary zwane”błękitnymi” od koloru szaroniebieskiego pancerza. W średniowieczu sproszkowane, uprażone i rozpuszczone w winie służyły jako lekarstwo stosowane przy chorobach nerek. Dziś podawane są w restauracjach jako wyjątkowe danie. Mięso homara jest białe, chude, delikatne i bardzo smaczne.

A delicious shrimp scampi pasta dish with mushrooms and diced tomatoes along with a glass of pinot grigio white wine.

Krewetki zazwyczaj serwuje się je jako danie samo w sobie, z dodatkiem masła i przypraw, np. chilli i czosnku. Krewetki różnią się także kolorem – od szarego do jasnoróżowego. Niemniej jednak po ugotowaniu stają się ciemnopomarańczowe bądź intensywnie różowe. Często podaje się je ze specjalnie przygotowanym sosem, można podawać je również np. w sałatce z sosem aurora, a także łączyć z grzybami, ryżem, makaronem. Z krewetek przyrządza się doskonałe przystawki z sosem, w auszpiku, w postaci musu. Krewetka jest też dodatkiem do pizzy, spaghetti, wykorzystuje się ją także w potrawach kuchni chińskiej. Sklep La Marée oferuje krewetki całe, nieobrane, ugotowane. Pochodzą z hodowli brazylijskich, oferujących krewetki o bardzo smacznym mięsie. Zamrożone natychmiast po połowie, ugotowane tuż przed wprowadzeniem na rynek. Po obraniu krewetka jest gotowa do spożycia. Mięso ma jędrne, soczyste, niskokaloryczne, słodkawe, bardzo smaczne.

osmior

Oczyszczoną ośmiornicę gotuje się, w zależności od wielkości, 20-40 minut (mniejsze sztuki krócej) z winem i czosnkiem. Można ją też piec lub marynować. Podaje się na ciepło lub jako zimną przystawkę. Często jest wykorzystywana jako składnik sałatek i farszów, ragout, potraw z kuchni śródziemnomorskiej, dodatek do pizzy. Mięso, pachnące jodem, jędrne, ma delikatny smak.

kalmary

Kalmary słyną z delikatnego mięsa, które doskonale smakuje bez dodatków lub jako składnik sałatek, farszów, zup itp. Po oczyszczeniu i osuszeniu można je smażyć z czosnkiem, dusić w warzywach lub w winie; większe sztuki można faszerować. Można też, na sposób azjatycki, zanurzyć go na krótko we wrzącym wywarze z ryb lub warzyw, albo kilka minut smażyć w woku. Mięso kalmara jest białe, zwarte, chude. Po przyrządzeniu nabiera czerwonego koloru. Kalmary najczęściej podaje się pokrojone w krążki i smażone w cienkiej panierce lub grillowane, albo też w sałatkach czy w towarzystwie innych owoców morza.

owoce3

Sklep La Marée oprócz owoców morza oferuje także świeże ryby i mięso (jagnięcina, wołowina, drób), wędliny i pasztety, sery i masło, wina, oliwy i octy balsamiczne, francuskie foie gras czy czekolady. Wysoką jakość drobiu (np. kurczka poulet de Bresse) gwarantuje certyfikat Label Rouge, sery posiadają natomiast certyfikat AOC. Produkty standardowe i produkty na zamówienie niewymagające transportu chłodniczego dostarczane są na terenie całego kraju. Produkty wymagające transportu chłodniczego dostarczane są do Warszawy, Katowic, Krakowa, Opola, Wrocławia oraz okolic tych miast. O konkretne miejsca dostawy można dowiadywać się telefonicznie. Pracownicy udzielają wszelkich informacji na temat aktualnej ceny oraz dostępności produktów.

Sklep La Marée wszystkie produkty wybiera zgodnie z głębokim przekonaniem, że nie po to się je, żeby żyć, ale żyje się po to, żeby jeść. Współwyznawców tej zasady zapraszamy do sklepu internetowego.

 www.lamaree.pl

 

zobacz również:

 

  1. Owoce morza – jak jeść, kupować i przechowywać
  2. Jak podawać owoce morza – frutti di mare?
  3. Krewetki – różne sposoby przyrządzania
  4. Grillowane krewetki z sałatką