Zawijasy

19 listopada 2009,
dodał: KATE
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 10dag masła
  • 5 dag cukru
  • 2 jajka
  • op. cukru waniliowego
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • 40 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Masło stopić, utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, jajkami i śmietaną. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto, odstawić na 30 min. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 1/2 cm, pociąć w wąskie paski. Zlepiać końcami po dwa paski, smażyć na złoto w gorącym tłuszczu. Posypać od razu cukrem pudrem.



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...