Zawijaniec Wielkanocny

21 marca 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
15 dag mięsa mielonego
½ małej czerstwej bułeczki
1 jajko
vegeta
pieprz
ser żółty gouda 5 dag
1 cebula
5 dag grzybów suszonych

Grzyby zalać gorącą wodą. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać posiekane grzyby suszone, podsmażyć razem ok. 5 min. Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, wegetę i pieprz, razem wymieszać.
Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować cienko farszem mięsnym, na to wyłożyć podsmażone grzyby z cebulą i na wierzch posypać tartym żółtym serem. Delikatnie zwinąć ciasto, brzegi ścisnąć, żeby farsz nie wyszedł podczas pieczenia. Na wierzchu posmarować olejem, posypać papryką i tartym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180st C)i piec około 30 minut (pod koniec jak ciasto się zarumieni, zmniejszyć do 150 st C).
Po wystudzeniu pokroić w plastry. Podawać z surówką lub dowolną sałatką.

file1269209729



FORUM - bieżące dyskusje

Wattpad - korzystacie?
Ja ciągle korzystam z wymian książek, jednak papierowe są najlepsze dla mnie.
Gdzie nocować w podróżach objazdowy…
A może z air b'n'b? To też fajna opcja w większych miastach.
Koszt ślubu i wesela na 100 osób?
Wreszcie ludzie się opamiętali z zapraszaniem dawno nie widzianej rodziny i tylko najbliżsi...
Przyjęcie do przedszkola a szczepie…
Oj, niedługo już się skończy samowolka, do żłobka i przedszkola nie przyjmą i...