Zawijańce z pieczarkami (rolada z pieczarkami)
Artykuł zewnętrzny
Na ciasto:
- 25 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szkl.ciepłego mleka
- 3 łyżki oleju
Na farsz:
- 80 dag posiekanych pieczarek
- pół poszatkowanej główki kapusty
- 2 posiekane cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- sól
Zarobić ciasto,warzywa na farsz podsmażyć,wymieszać z jednym jajkiem i solą.Rozsmarować na cieście.
Zwinąć roladę,przykryć ściereczką,odstawić do wyrośnięcia,ostrym nożem podzielić na kawałki.
Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem,wyrośnięte posmarować rozkłóconym jajkiem.Piec ok.20 min w 190 stopni.
Podawać z barszczykiem.