Zapiekanka malinowo-wiśniowa

14 czerwca 2014, dodał: lochness705
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

45 dag świeżych wiśni

35 dag świeżych malin

70 g maki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

8 łyżek cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

100 g masła

1 jajko

1/2 l lodów waniliowych

Przygotowanie:

W  misce wymieszać 5 łyżek cukru z mąką ziemniaczaną, dodać owoce. Rozłożyć na tacce 25×35 cm. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, 3 łyżki cukru wymieszać. Dodać schłodzone pokrojone na wiórki masło-zmiksować. Dodać jajka – zmiksować. Rozłożyć ciasto na owocach  na 6 jednakowych kopczyków. Wstawić na ruszt, grillować 40-60 min. W  średniej temperaturze metodą pośrednią przy zamkniętej pokrywie. Ciasto powinno być złoto-brązowe. Chwilę ostudzić, podać z gałką lodów.