Zapiekany półmisek warzyw
Artykuł zewnętrzny
Czasami w lodówce zostają niewielkie ilości różnych warzyw, można je wykorzystać do skomponowania prostego, ale całkiem ładnego danka…
Składniki
- 1 mały brokuł
- 2-3 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 15 dkg pieczarek
- 1/2 strąka papryki żółtej
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka mąki
- 1/3 szkl. mleka
- 2 łyżki startego sera żółtego
- do smaku: sól, pieprz mielony, cukier, tarta gałka muszkatołowa
- 2 łyżki grubo siekanej natki pietruszki
Opis przygotowania
Wszystkie warzywa oczyścić, opłukać. Marchewki włożyć do wrzącej wody, osolonej i z dodatkiem cukru, ugotować na pół-twardo, dodać pokrojoną na kawałki łodygę brokuła (oczywiście tylko wtedy jeśli nie jest zdrewniała) i po chwili podzielony na różyczki kwiatostan, gotować tylko chwilę aby warzywa były pół-miękkie, odcedzić. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła i oliwę, podsmażyć pokrojone na ćwiartki grzyby, dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, smażyć aż cebula się zeszkli i zmięknie, pod koniec dodać pokrojoną w paseczki paprykę, ale tylko wymieszać i już nie smażyć, doprawić nieco solą i pieprzem. Na środku półmiska ułożyć smażone pieczarki z cebulą i papryką, obłożyć dookoła brokułami i grubymi, ukośnie pokrojonymi plastrami marchewki. Na patelni po smażeniu grzybów rozpuścić resztę masła, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, wlać mleko i zagotować mieszając, dodać ser i przyprawy. Gorącym sosem polać warzywa i wstawić półmisek do nagrzanego do 180st.C piekarnika, zapiekać 10min. Podawać posypane natką pietruszki, jako dodatek do mięs albo samodzielne danie np. na lekką kolację.