Zapiekanka ziemniaczana z rybą | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Zapiekanka ziemniaczana z rybą

4 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Powstała właściwie przypadkiem bo miały być kopytka, ale zapomniałam rozmrozić mięso…ryba rozmroziła się szybciej…

składniki:

  • 1,2-1,5 kg ziemniaków
  • 3 czubate łyżki masła
  • ok. 0,5-0,75 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1-2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu czarnego
  • 100 g startego parmezanu
  • ok. 0,75 kg filetów rybnych (miałam trochę mintaja i tilapi)
  • sok z całej cytryny
  • 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • do formy: masło + bułka tarta
  • sposób przygotowania:

    Filety rybne rozmrozić i osączyć. Pokroić na mniejsze, ale nie za drobne, kawałki, skropić sokiem cytrynowym, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Cebulę obrać, pieczarki oczyścić pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać cieniutko, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i gorące utłuc dodając 2 łyżki masła, gorące mleko, gałkę muszkatołową i pieprz. Odstawić do przestudzenia. Gdy przestygnie dodać parmezan, dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię, wlać olej, obsmażyć lekko rybę – nie musi być dobrze usmażona bo będzie się jeszcze piekła – przełożyć na talerz a na patelnię włożyć masło. Na masło wrzucić posiekaną cebulkę, gdy się zeszkli dodać grzyby, smażyć aż się zezłocą i odparuje cała woda. Na koniec doprawić solą, dodać zieleninę i wymieszać. Formę do zapiekania (moja 20×30 cm, wys 6 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dno wyłożyć połowę purre ziemniaczanego, lekko rozsmarować. Na ziemniaki wyłożyć usmażone grzyby i rozłożyć rybę. Na wierzch reszta ziemniaków – można je po prostu rozsmarować albo wycisnąć rozetki przy pomocy rękawa cukierniczego. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny w temp. 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić przed podaniem. Następnego dnia po odgrzaniu smakowała jeszcze lepiej. Konsystencja lekka, kremowa…Zastanawiałam się nad dodaniem jajek do masy ziemniaczanej żeby była sztywniejsza, ale nie dodałam i właśnie taka kremowa bardzo nam smakowała.

    file1286198997

    Share and Enjoy !

    Shares


    Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

    Dodaj komentarz