Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Przepis dla tych, dla których gotowanie, jak dla mnie, jest sztuką:) W sensie nie za bardzo mają w tej dziedzinie talent, wyobraźnię oraz czas;) Danie szybkie, smaczne i zdrowe, a do tego łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
1 cukinia lub bakłażan
1 czerwona papryka
1 puszka krojonych pomidorów
0,5 kg mięsa mielonego
2-3 szklanki startego żółtego sera
sos:
1 cebula dymka
2 plasterki sera pleśniowego
2 ząbki czosnku
mały koncentrat pomidorowy
100 ml śmietanki 18% do zup
sól, pieprz do smaku
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Na patelni podduszamy pokrojoną cebulę wraz z skrojoną papryką oraz cukinią lub bakłażanem, można do nich dodać również mięso. W naczyniu żaroodpornym lekko posmarowanym oliwą układamy na przemian ziemniaki, dalej warzywa z mięsem i znowu ziemniaki, a na nie sypiemy stary ser.
Składniki sosu – cebulę, ser i czosnek drobno kroimy, mieszamy z jogurtem i koncentratem pomidorowym, przyprawiamy i podgrzewamy w garnuszku. Następnie zalewamy zapiekankę sosem. Pieczemy 50min w 180 st.C.