Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Produkty do zapiekanki:
– ziemniaki
– mięso mielone (600g)
– pomidory
– ser żółty
– cebula
– pieczarki (według uznania)
Produkty do sałatki:
– kapusta pekińska
– jogurt naturalny
– czosnek granulowany
– natka pietruszki
Zapiekanka:
Blachę wykładamy folią aluminiową. Na dole układamy pokrojone w plastry ziemniaki. Lekko polewamy olejem lub oliwą z oliwek. Następnie układamy połowę porcjii (300g) mięsa mielonego (wcześniej delikatnie podsmażonego z cebulką). Na mięso mielone układamy pomidory. Kolejną warstwą są podsmażone wcześniej pieczarki, które przykrywamy pokrojoną świeżą cebulą. Ponownie delikatnie polewamy olejem lub oliwą z oliwek. Kładziemy kolejną warstwę ziemniaków po czym przykrywamy potartym serem. Wierzch również polewamy małą ilością oleju lub oliwy z oliwek. Przykrywamy folią i pieczemy ok. 1.5 h w temperaturze ok. 150 – 180 stopni. Podać z niżej przedstawioną sałatką. Smacznego.
Sałatka:
Szatkujemy kapustę pekińską oraz natkę pietruszki. Jogurt naturalny mieszamy z odrobiną czosnku i doprawiamy szczyptą soli oraz oleju lub oliwy z oliwek. Mieszamy wszystko.