Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

19 marca 2011, dodał: xnora
Artykuł zewnętrzny

Produkty do zapiekanki:

– ziemniaki

– mięso mielone (600g)

– pomidory

– ser żółty

– cebula

– pieczarki (według uznania)

Produkty do sałatki:

– kapusta pekińska

– jogurt naturalny

– czosnek granulowany

– natka pietruszki

Zapiekanka:

Blachę wykładamy folią aluminiową. Na dole układamy pokrojone w plastry ziemniaki. Lekko polewamy olejem lub oliwą z oliwek. Następnie układamy połowę porcjii (300g) mięsa mielonego (wcześniej delikatnie podsmażonego z cebulką). Na mięso mielone układamy pomidory. Kolejną warstwą są podsmażone wcześniej pieczarki, które przykrywamy pokrojoną świeżą cebulą. Ponownie delikatnie polewamy olejem lub oliwą z oliwek. Kładziemy kolejną warstwę ziemniaków po czym przykrywamy potartym serem. Wierzch również polewamy małą ilością oleju lub oliwy z oliwek. Przykrywamy folią i pieczemy ok. 1.5 h w temperaturze ok. 150 – 180 stopni. Podać z niżej przedstawioną sałatką. Smacznego.

Sałatka:

Szatkujemy kapustę pekińską oraz natkę pietruszki. Jogurt naturalny mieszamy z odrobiną czosnku i doprawiamy szczyptą soli oraz oleju lub oliwy z oliwek. Mieszamy wszystko.