Zapiekanka ziemniaczana, z mięsem i kapustą

17 marca 2011, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

To pyszne i sycące dania bardzo często gościło na stole w moim rodzinnym domu. Niestety nie znane mi są dokładne proporcję, dlatego proponuję robić „na wyczucie” – i tak się uda!

Do wypełnienia całego sporego naczynia żaroodpornego potrzebne będzie:

1,5 kg kapusty kiszonej

2 cebule

500 g mięsa mielonego

5-6 ziemniaków

2-3 średniej wielkości kwaśnie jabłka

Sok jabłkowy – około 1,5 szklanki

Kapustę ugotować w soku jabłkowym, soku należy wlać tyle aby przykryć kapustę. Kapustę gotujemy pod przykryciem około 30-45 min

Cebule posiekać i udusić na maśle, następnie dodać do nich trzy jabłka obrane i pokrojone w ósemki. Dusić do miękkości i następnie dodać całość do kapusty.

Wszystko razem zagotować, doprawić pieprzem i ewentualnie odrobiną vegety.

Mielone mięso przysmażyć na oleju z solą i pieprzem.

Ziemniaki obgotować 15 minut, pokroić w grube plastry. Całość układać w naczyniu żaroodpornym warstwami: kapusta, mięso, ziemniaki i na wierzch odrobina masła.

Zapiekać 45 minut.

file1300374943