Zapiekanka ziemniaczana, z mięsem i kapustą

17 marca 2011, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

To pyszne i sycące dania bardzo często gościło na stole w moim rodzinnym domu. Niestety nie znane mi są dokładne proporcję, dlatego proponuję robić „na wyczucie” – i tak się uda!

Do wypełnienia całego sporego naczynia żaroodpornego potrzebne będzie:

1,5 kg kapusty kiszonej

2 cebule

500 g mięsa mielonego

5-6 ziemniaków

2-3 średniej wielkości kwaśnie jabłka

Sok jabłkowy – około 1,5 szklanki

Kapustę ugotować w soku jabłkowym, soku należy wlać tyle aby przykryć kapustę. Kapustę gotujemy pod przykryciem około 30-45 min

Cebule posiekać i udusić na maśle, następnie dodać do nich trzy jabłka obrane i pokrojone w ósemki. Dusić do miękkości i następnie dodać całość do kapusty.

Wszystko razem zagotować, doprawić pieprzem i ewentualnie odrobiną vegety.

Mielone mięso przysmażyć na oleju z solą i pieprzem.

Ziemniaki obgotować 15 minut, pokroić w grube plastry. Całość układać w naczyniu żaroodpornym warstwami: kapusta, mięso, ziemniaki i na wierzch odrobina masła.

Zapiekać 45 minut.

file1300374943



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...