Zapiekanka ziemniaczana z marchewką i kiełbaskami
Ten przepis zapisany dawno temu z jakiejś gazety czy książki na kartce wreszcie doczekał się realizacji – polecam bo wyszło pysznie!
składniki:
- 3/4 kg niedużych ziemniaków
- do smaku: sól, pieprz biały mielony, papryka mielona słodka
- 15-20 dkg żółtego sera
- 1 pęczek natki pietruszki
- 200 ml śmietanki kremówki, najlepiej gęstej
- 3 jajka
- 5 kiełbasek – pikantnych frankfurterek (to takie miękkie kabanosy dł. ok. 15 cm)
- 4 duże cebule
- 3/4 kg marchewki
- do formy: 2-3 łyżki masła + kilka łyżek ziarna sezamu
sposób przygotowania:
Warzywa umyć, obrać. Ziemniaki pokroić na ćwiartki, marchewkę na kawałki m/w wielkością zbliżone do kawałków ziemniaczanych. Cebule pokroić w piórka, kiełbaski w ukośne plastry. Jajka roztrzepać ze śmietaną i połową posiekanej natki pietruszki, doprawić mocno solą i pieprzem albo papryką. Formę do zapiekania wysmarować grubo masłem i posypać obficie sezamem. Ziemniaki i marchew wrzucić do osolonego wrzątku i obgotować 5-10 min., tak żeby były prawie miękkie – osączyć, ostudzić. W naczyniu ułożyć warzywa przekładając cebulą i kawałkami kiełbasek, całość skropić połową masy jajeczno śmietanowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. w temp. 180 st. C, następnie polać resztą masy i piec następne 30-40 min., na 10 min. przed końcem pieczenia wierzch zapiekanki posypać startym serem. Podawać z ogórkami konserwowymi. Pycha!