Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem w sosie beszamelowym

27 lutego 2014, dodał: dobiezka
Artykuł zewnętrzny

Składniki: 1 kalafior, 6 ziemniaków, 2 piesi kurczaka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, garść pestek dyni, ser mozarella, 1/3 kostki masła, pół szklanki mleka, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, papryka.

 

Wykonanie: Pokrojone w plasterki ziemniaki oraz różyczki kalafiora gotujemy około 20 minut – tak, aby nie były zbyt miękkie. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, na którym układamy wyżej wymienione odcedzone warzywa. Następnie polewamy je sosem beszamelowym. Na patelni rumienimy pokrojone w kosteczkę piersi z kurczaka, doprawiając do smaku przyprawami. Po usmażeniu kładziemy je na nasze warzywka pokryte sosem. Kroimy cebulę w prążki oraz czosnek w ząbki i posypujemy nimi naszą potrawę. Na wierzch posypujemy serem mozarella oraz pestkami dyni. Naczynie z zapiekanką wkładamy do piekarnika na około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy, kroimy i jeeeeeemy ;) Smacznego!

file1393513115