Szybka zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i jajkami

13 kwietnia 2011, dodał: Dobika
Artykuł zewnętrzny

Bardzo treściwe i smaczne danie,przygotowuje sie dość szybko i łatwo!

składniki:

1kg ziemniaków
500 g kiełbasy tradycyjnej
6 jajek
1 duża cebula
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz i ulubione zioła

wykonanie:

Ziemniaki umyć dokładnie, zalać wodą i ugotować na półmiękko, ostudzić i oczyścić ze skórek, pokroić w plasterki.
Kiełbasę pokroić w plasterki, wyłożyć na rozgrzaną patelnię, dodać olej i podsmażyć 5 min, wyłożyć ziemniaki i smażyć na lekko złoty kolor, pod koniec smażenia dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, podsmażyć jeszcze z 5 min.
Jajka ubić ze śmietaną, solą i pieprzem, dodać drobno posiekane zioła i wymieszać dokładnie – zalać ziemniaki z kiełbasą, przykryć pokrywką i trzymać na wolnym ogniu,aż góra się zetnie. Można również wstawić zalane jajkiem ziemniaki do piekarnika i podpiec na złoty kolor. Od razu podawać – pokrojone na porcje.
Danie jest bardzo aromatyczne i smaczne!

smacznego!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Żubrówka czy Luksusowa na imprezę?…
Ja nie piję wódki, więc się nie wypowiem która lepsza. Ja na imprezę...
Jaki utrwalacz do pazknoci ???
Utwardzacz może być stosowany jako baza pod kolorowy lakier lub samodzielnie, jako preparat odżywczy....
Niechęć do macierzyństwa
W takim uproszczonym schemacie myślenia nie mieszczą się inne powody, z jakich ktoś...
pasemka na czarne włosy
Pasemka na czarnych włosach mogą być subtelne i naturalne, na przykład w kolorze średniego...