Szybka zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i jajkami

13 kwietnia 2011, dodał: Dobika
Artykuł zewnętrzny

Bardzo treściwe i smaczne danie,przygotowuje sie dość szybko i łatwo!

składniki:

1kg ziemniaków
500 g kiełbasy tradycyjnej
6 jajek
1 duża cebula
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz i ulubione zioła

wykonanie:

Ziemniaki umyć dokładnie, zalać wodą i ugotować na półmiękko, ostudzić i oczyścić ze skórek, pokroić w plasterki.
Kiełbasę pokroić w plasterki, wyłożyć na rozgrzaną patelnię, dodać olej i podsmażyć 5 min, wyłożyć ziemniaki i smażyć na lekko złoty kolor, pod koniec smażenia dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, podsmażyć jeszcze z 5 min.
Jajka ubić ze śmietaną, solą i pieprzem, dodać drobno posiekane zioła i wymieszać dokładnie – zalać ziemniaki z kiełbasą, przykryć pokrywką i trzymać na wolnym ogniu,aż góra się zetnie. Można również wstawić zalane jajkiem ziemniaki do piekarnika i podpiec na złoty kolor. Od razu podawać – pokrojone na porcje.
Danie jest bardzo aromatyczne i smaczne!

smacznego!



FORUM - bieżące dyskusje

Spróbuj Tai Chi i dlaczego warto
Do tego chyba trzeba mieć cierpliwość. Te ruchy są takie powolne, dokładne. Zabrakłoby mi...
Jak ugotować kalafior?
> Anays napisał/a: > Widziałam przepis, w którym kalafiora gotuje się w całości... A później...
sposób na paznokcie
To chyba nie masz problemu z łamaniem paznokci. :D U mnie jak jeden...
Metamorfoza fryzury
Mając włosy do ramion najpierw spróbowałabym drobnej zmiany. Zawsze można pójść krok dalej,...