Szybka zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i jajkami
składniki:
1kg ziemniaków
500 g kiełbasy tradycyjnej
6 jajek
1 duża cebula
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz i ulubione zioła
wykonanie:
Ziemniaki umyć dokładnie, zalać wodą i ugotować na półmiękko, ostudzić i oczyścić ze skórek, pokroić w plasterki.
Kiełbasę pokroić w plasterki, wyłożyć na rozgrzaną patelnię, dodać olej i podsmażyć 5 min, wyłożyć ziemniaki i smażyć na lekko złoty kolor, pod koniec smażenia dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, podsmażyć jeszcze z 5 min.
Jajka ubić ze śmietaną, solą i pieprzem, dodać drobno posiekane zioła i wymieszać dokładnie – zalać ziemniaki z kiełbasą, przykryć pokrywką i trzymać na wolnym ogniu,aż góra się zetnie. Można również wstawić zalane jajkiem ziemniaki do piekarnika i podpiec na złoty kolor. Od razu podawać – pokrojone na porcje.
Danie jest bardzo aromatyczne i smaczne!
smacznego!