Zapiekanka ziemniaczana

15 listopada 2010, dodał: Fima
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg gotowanych ziemniaków

1/2  szklanki mleka

2 łyżki margaryny

po 1/4  łyżeczki soli i gałki muszkatołowej

szklanka bulionu z kostki

3 marchewki

pietruszka

20 dag fasolki szparagowej

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

łyżka mąki ziemniaczanej

po 1/4 łyżeczki tymianku i majeranku

30 dag pieczonej cielęciny

Przygotowanie:

Ziemniaki zemleć. Mleko podgrzać, dodać ziemniaki, margarynę, sól, gałkę muszkatołową. Puree podgrzewać kilka minut, cały czas mieszając. Marchewki i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Fasolkę opłukać, pokroić w kawałki. Bulion zagotować w rondlu z tymiankiem i majerankiem. Wrzucić warzywa, gotować 7 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z 2 łyżkami wody, wlać do warzyw. Gotować, cały czas mieszając, aż potrawa zgęstnieje. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Cielęcinę pokroić w kostkę, dodać do warzyw, wymieszać. Mięso z warzywami przełożyć do formy z grubej folii aluminiowej. Przykryć warstwą puree ziemniaczanego. Ostudzić.