Zapiekanka ziemniaczana

15 listopada 2010, dodał: Fima
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg gotowanych ziemniaków

1/2  szklanki mleka

2 łyżki margaryny

po 1/4  łyżeczki soli i gałki muszkatołowej

szklanka bulionu z kostki

3 marchewki

pietruszka

20 dag fasolki szparagowej

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

łyżka mąki ziemniaczanej

po 1/4 łyżeczki tymianku i majeranku

30 dag pieczonej cielęciny

Przygotowanie:

Ziemniaki zemleć. Mleko podgrzać, dodać ziemniaki, margarynę, sól, gałkę muszkatołową. Puree podgrzewać kilka minut, cały czas mieszając. Marchewki i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Fasolkę opłukać, pokroić w kawałki. Bulion zagotować w rondlu z tymiankiem i majerankiem. Wrzucić warzywa, gotować 7 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z 2 łyżkami wody, wlać do warzyw. Gotować, cały czas mieszając, aż potrawa zgęstnieje. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Cielęcinę pokroić w kostkę, dodać do warzyw, wymieszać. Mięso z warzywami przełożyć do formy z grubej folii aluminiowej. Przykryć warstwą puree ziemniaczanego. Ostudzić.



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...