Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
1 kg gotowanych ziemniaków
1/2 szklanki mleka
2 łyżki margaryny
po 1/4 łyżeczki soli i gałki muszkatołowej
szklanka bulionu z kostki
3 marchewki
pietruszka
20 dag fasolki szparagowej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
łyżka mąki ziemniaczanej
po 1/4 łyżeczki tymianku i majeranku
30 dag pieczonej cielęciny
Przygotowanie:
Ziemniaki zemleć. Mleko podgrzać, dodać ziemniaki, margarynę, sól, gałkę muszkatołową. Puree podgrzewać kilka minut, cały czas mieszając. Marchewki i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Fasolkę opłukać, pokroić w kawałki. Bulion zagotować w rondlu z tymiankiem i majerankiem. Wrzucić warzywa, gotować 7 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z 2 łyżkami wody, wlać do warzyw. Gotować, cały czas mieszając, aż potrawa zgęstnieje. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Cielęcinę pokroić w kostkę, dodać do warzyw, wymieszać. Mięso z warzywami przełożyć do formy z grubej folii aluminiowej. Przykryć warstwą puree ziemniaczanego. Ostudzić.