Zapiekanka z ziemniaków z szynką

23 września 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1/2 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
2 cebule żółte, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
1/2 szklanki szynki pokrojonej w kostkę
1/2 szklanki śmietany (opcjonalnie)
2 łyżeczki mąki
1/4 kostki masła
sól i pieprz
tymianek
szczypiorek do przybrania

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 350°C. Ziemniaki pokroić w plasterki i ułożyć 1 warstwę na dnie naczynia żaroodpornego. Posypać szynką pokrojoną w kostkę i ułożyć kilka cienkich plasterków cebuli, posypać szczyptą mąki, dodać sól i pieprz. Ułożyć kolejną warstwę ziemniaków, trochę cebuli i szynki w oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Na brzegach położyć po odrobinie masła. Posypać tymiankiem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na około godzinę. Miękkość sprawdzać widelcem. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić danie na 15 min. Posypać szczypiorkiem po wyjęciu. Można podawać ze śmietaną.