Zapiekanka z ziemniaków i anchois

19 marca 2011, dodał: kreswer
Artykuł zewnętrzny

Kto lubi anchois ten będzie usatysfakcjonowany, ponieważ w połączeniu z przypieczonymi ziemniakami dają wyborny smak.

Potrzebne składniki:

2 małe puszki filecików anchois, 6-8 surowych ziemniaków, 2 cebule, 300 ml śmietanki UHT, 2-3 łyżki masła

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki należy obrać i pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w talarki i lekko zrumienić na odrobinie masła. Fileciki osączyć z oliwy i drobno pokroić. W natłuszczonym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami ziemniaki, przekładając je cebulą i anchois. Dolną i górną warstwę powinny stanowić ziemniaki. Posypać potrawę wiórkami masła, skropić oliwą (z puszki po filecikach anchois) i połową śmietanki. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Polać resztą śmietanki i piec jeszcze 30 minut.