Zapiekanka z wołowiny i ziemniaków

24 października 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 210 minut

Składniki:
– łyżka oleju roślinnego,
– 600 g wołowiny pokrojonej w niewielkie kawałki,
– pokrojona w kostkę cebula,
– 25 g mąki,
– łyżka koncentratu pomidorowego,
– 1 liść laurowy,
– 550 ml wrzącej wody,
– Bulionetka do duszonych mięs Knorr,
– 3 pokrojone w kostkę ziemniaki,
– 2 pokrojone w kostkę marchewki,
– 50 g mrożonego groszku zielonego,
– 50 g kukurydzy z puszki,
– 250 g gotowego kruchego ciasta,
– jajko.

Zapiekanka z wołowiny i ziemniaków

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160°C. W brytfance rozgrzej tłuszcz i przesmaż wołowinę. Gdy mięso nabierze złocistego koloru, dodaj do niego cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj koncentrat oraz liść laurowy. Wsyp mąkę i wymieszaj. Dolej wodę i dodaj Bulionetkę do duszonych mięs Knorr. Przykryj brytfankę i włóż do piekarnika na 2 godziny. Po tym czasie dodaj ziemniaki i marchewkę, a naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika jeszcze na godzinę. Jeśli po upływie tego czasu mięso wciąż nie będzie miękkie, wydłuż czas pieczenia. Do potrawy dodaj odsączoną kukurydzę oraz groszek. Wszystko wymieszaj, dopraw. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, usuń liść laurowy i wystudź. Potrawę przykryj płatem kruchego ciasta i piecz przez 25 minut w temperaturze 190°C.



FORUM - bieżące dyskusje

Czy znacie jakiś ośrodek terapii na…
Pacjent musi jednak chcieć wyjść z nałogu, najlepsze osrodki nie pomogą bez jego chęci...
Częstochowa
Najszybciej można znaeźć pracę przez agencje pracy, oczywiście nie jakąś super, ale taką...
Fryzura a zawód
Wg mnie fryzura to drugorzędna sprawa, a o powadze świadczy zachowanie...
Jak urządzić łazienkę dla osoby sta…
Polecam też dobre punktowe oświetlenie jak ktoś ma problem ze wzrokiem...