Zapiekanka z wołowiny i porów
Liczba porcji 6
Składniki
* 80 dag mięsa wołowego bez kości (zrazowa),
* 20 dag porów (tylko białe części),
* 12 dag smalcu,
* 2 łyżki pasty pomidorowej,
* 1 łyżeczka przyprawy KUCHAREK na lato,
* 1 łyżeczka cukru,
* sól,
* pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania
Mięso opłukać, osączyć, pokroić w paski, obsmażyć na tłuszczu, wlać ¼ szklanki wody i dusić do miękkości, pod przykryciem, na małym ogniu. Pory oczyścić, przekroić, starannie wymyć, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, lekko podsmażyć na tłuszczu i dodać do mięsa. Dodać przyprawę KUCHAREK na lato, doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat; dusić kilkanaście minut. Następnie dodać pastę pomidorową, doprawić cukrem oraz pieprzem czarnym mielonym Prymat i zapiec krótko w piekarniku.
Podawać z ciemnym pieczywem.
www.kucharek.pl