zapiekanka z warzywami

5 czerwca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Przygotowanie

  1. Mrożoną fasolkę szparagową wrzucić do osolonej wrzącej wody, chwilę pogotować i odcedzić.
  2. Na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki i paprykę pokrojoną w paseczki. Dodać plasterki cukinii, 2 łyżeczki Vegety ziołowej i razem dusić około 10 minut.
  3. Na końcu dodać ugotowaną wcześniej fasolkę, posiekany czosnek. Wszystko schłodzić.
  4. Ciasto strudlowe rozwinąć i włożyć do owalnego naczynia, średnicy ok. 26 cm.
  5. Na ciasto wyłożyć duszone warzywa, zalać roztrzepanym jajkiem ze śmietaną, łyżeczką Vegety ziołowej, a następnie posypać startym serem.
  6. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 210ْ C ok. 20 minut.

Serwowanie

Zapiekankę schłodzić, udekorować rukolą i serwować!

Rada

Duszone warzywa nie mogą być zbyt wilgotne, tj. należy dusić je tak długo, aż cała woda odparuje. Brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnem sezamowym.