zapiekanka z warzywami
Artykuł zewnętrzny
Przygotowanie
- Mrożoną fasolkę szparagową wrzucić do osolonej wrzącej wody, chwilę pogotować i odcedzić.
- Na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki i paprykę pokrojoną w paseczki. Dodać plasterki cukinii, 2 łyżeczki Vegety ziołowej i razem dusić około 10 minut.
- Na końcu dodać ugotowaną wcześniej fasolkę, posiekany czosnek. Wszystko schłodzić.
- Ciasto strudlowe rozwinąć i włożyć do owalnego naczynia, średnicy ok. 26 cm.
- Na ciasto wyłożyć duszone warzywa, zalać roztrzepanym jajkiem ze śmietaną, łyżeczką Vegety ziołowej, a następnie posypać startym serem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 210ْ C ok. 20 minut.
Serwowanie
Zapiekankę schłodzić, udekorować rukolą i serwować!
Rada
Duszone warzywa nie mogą być zbyt wilgotne, tj. należy dusić je tak długo, aż cała woda odparuje. Brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnem sezamowym.