Zapiekanka z trzech serów i makaronu

29 maja 2011, dodał: buniu
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 duże jajko

1 puszka  mleka zagęszczonego

Szczypta pieprzu cayenne

Szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

120 g startego żółtego sera łagodnego

4 cienkie plasterki żółtego sera

60 g tartego ostrego sera cheddar

40 g tartego parmezanu sera

Pół główki kalafiora, pokrojone na małe różyczki

250 g makaronu muszle

Przygotowanie:

Ubić jajko, dodać mleko zagęszczone, cayenne, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku i wymieszać w misce. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Dodać kalafiora i gotować, aż prawie się rozpada, około 7 minut. Przełożyć kalafior łyżką cedzakową do miski. Ugotować makaron aż będzie al dente, około 10 minut. Żółtko i tarty ser gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż ser stopi się i sos zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia i dodać kalafior. Zrobić z tego blenderem puree. Wrzucić makaron do sosu, przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć na płytkie żaroodporne naczynie i przykryć całymi plastrami sera. Piec na złoty kolor, około 5 minut.

file1306657740



FORUM - bieżące dyskusje

Dieta dr Dąbrowskiej
Te soki to mogą mdlić po jakimś czasie, bo ich ani posolić nie...
Kołdry zimowe - to się opłaca?
Mam całoroczną kołdrę, zimą dodaję koc na nią i jest ciepło, a latem...
120 zł za obrus lniany
Len na metry jest dość drogi, to ok. 60 zł za metr bieżący,...
Jaką lodowkę kupić?
Kupić odopowiednią do swoich potrzeb, ja np. mam małą (ok. 70 cm wys.)...