Zapiekanka z musem z łososia | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Zapiekanka z musem z łososia

20 marca 2011, dodał: msewka
Artykuł zewnętrzny
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 90 dag łososia sałatkowego wędzonego
  • 45 dag serka naturalnego (ja użyłam delikatnego serka naturalnego Turek w kubeczku)
  • 45 dag-50 dag brokułów świeżych lub mrożonych
  • 1 mini kosteczka Knorr pieprz ziołowy
  • 1 mini kosteczka Knorr czosnek
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1 płaska łyżka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30%
  • 10 dag prawdziwego masła
  • 100 ml mleka
  • szczypta cukru
  • bułka tarta do posypania naczynia żaroodpornego

Opis przygotowania

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, dodać mleko i 5 dag masła. Ugnieść drewnianą pałką na jednolitą masę. Wystudzić. Pozostałym masłem posmarować naczynie żaroodporne i posypać je bułką tartą. Różyczki brokuła obgotować we wrzątku 5 minut. Do wody, w której się gotują dodać cukier i mini kosteczkę Knorr czosnek. Uwaga-wody nie solić! Wystudzić. Łososia sałatkowego zmiksować, zemleć lub rozdrobnić blenderem. Dodać do niego serek naturalny i mini kosteczkę Knorr pieprz ziołowy. Delikatnie wymieszać. Otrzymamy delikatny mus z łososia. Z wystudzonego puree ziemniaczanego odłożyć 4 łyżki do oddzielnego naczynia, dodać kilka różyczek brokuła, zioła prowansalskie i rozgnieść razem widelcem, bardzo delikatnie osolić. Do drugiej miseczki odłożyć dwie łyżki puree, dodać koncentrat pomidorowy i paprykę słodką i także wymieszać. Do przygotowanego wcześniej naczynia żaroodpornego wykładamy równomiernie połowę naszego puree, posypujemy gałką muszkatołową, na nim rozkładamy różyczki brokuła, rozsmarowujemy mus z łososia. Przykrywamy pozostałym puree. Z zielonego i czerwonego puree robimy dekorację na wierzchu. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy ok.1 godziny (opiekacz górny i dolny). Przed podaniem lekko wystudzić, wygodniej jest kroić i nakładać. Smacznego! Potrawa jest droga, ale jeśli uda Wam się kupić tanio łososia, to spróbujcie, bo zapiekanka jest delikatna i pyszna. Tylko uważajcie z solą, bo łosoś wędzony jest słony.

file1300647790



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...