Zapiekanka z musem z łososia

20 marca 2011, dodał: msewka
Artykuł zewnętrzny
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 90 dag łososia sałatkowego wędzonego
  • 45 dag serka naturalnego (ja użyłam delikatnego serka naturalnego Turek w kubeczku)
  • 45 dag-50 dag brokułów świeżych lub mrożonych
  • 1 mini kosteczka Knorr pieprz ziołowy
  • 1 mini kosteczka Knorr czosnek
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1 płaska łyżka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30%
  • 10 dag prawdziwego masła
  • 100 ml mleka
  • szczypta cukru
  • bułka tarta do posypania naczynia żaroodpornego

Opis przygotowania

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, dodać mleko i 5 dag masła. Ugnieść drewnianą pałką na jednolitą masę. Wystudzić. Pozostałym masłem posmarować naczynie żaroodporne i posypać je bułką tartą. Różyczki brokuła obgotować we wrzątku 5 minut. Do wody, w której się gotują dodać cukier i mini kosteczkę Knorr czosnek. Uwaga-wody nie solić! Wystudzić. Łososia sałatkowego zmiksować, zemleć lub rozdrobnić blenderem. Dodać do niego serek naturalny i mini kosteczkę Knorr pieprz ziołowy. Delikatnie wymieszać. Otrzymamy delikatny mus z łososia. Z  wystudzonego puree ziemniaczanego odłożyć 4 łyżki do oddzielnego naczynia, dodać kilka różyczek brokuła, zioła prowansalskie i rozgnieść razem widelcem, bardzo delikatnie osolić. Do drugiej miseczki odłożyć dwie łyżki puree, dodać koncentrat pomidorowy i paprykę słodką i także wymieszać. Do przygotowanego wcześniej naczynia żaroodpornego wykładamy równomiernie połowę naszego puree, posypujemy gałką muszkatołową, na nim rozkładamy różyczki brokuła, rozsmarowujemy mus z łososia. Przykrywamy pozostałym puree. Z zielonego i czerwonego puree robimy dekorację na wierzchu. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy ok.1 godziny (opiekacz górny i dolny). Przed podaniem lekko wystudzić, wygodniej jest kroić i nakładać. Smacznego! Potrawa jest droga, ale jeśli uda Wam się kupić tanio łososia, to spróbujcie, bo zapiekanka jest delikatna i pyszna. Tylko uważajcie z solą, bo łosoś wędzony jest słony.

file1300647790