Zapiekanka z mięsem indyka i brukselką
Składniki:
pół kg mięsa mielonego z indyka
30 dag brukselki
4 ząbki czosnku
łyżka oleju
łyżka mąki
łyżka masła
szklanka śmietanki
szklanka mleka
serek topiony śmietankowy 100 g
1 kostka rosołowa
sól
pieprz
Przygotowanie:
Podsmażyć mięso na oleju. Czosnek obrać i wycisnąć na patelnię do mięsa, znów podsmażyć i doprawić solą oraz pieprzem. Brukselkę i kostkę rosołową wrzucić do wrzątku, gotować 10 minut. Żaroodporną formę nasmarować tłuszczem, rozłożyć w niej masę mięsną i na niej ułożyć brukselkę.
Roztopić w rondlu masło, oprószyć mąką i całość zasmażyć mieszając i powoli dolewając mleko i śmietankę. Doprowadzić do gotowania, a następnie dodać serek i rozpuścić go w sosie. Tak przygotowanym sosem polać brukselkę w formie. Zapiekać ok. pół godziny w 200 stopniach.