Zapiekanka z mięsem indyka i brukselką

3 października 2013, dodał: wittchen
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

pół kg mięsa mielonego z indyka

30 dag brukselki

4 ząbki czosnku

łyżka oleju

łyżka mąki

łyżka masła

szklanka śmietanki

szklanka mleka

serek topiony śmietankowy 100 g

1 kostka rosołowa

sól

pieprz

Przygotowanie:

Podsmażyć mięso na oleju. Czosnek obrać i wycisnąć na patelnię do mięsa, znów podsmażyć i doprawić solą oraz pieprzem. Brukselkę i kostkę rosołową wrzucić do wrzątku, gotować 10 minut. Żaroodporną formę nasmarować tłuszczem, rozłożyć w niej masę mięsną i na niej ułożyć brukselkę.

Roztopić w rondlu masło, oprószyć mąką i całość zasmażyć mieszając i powoli dolewając mleko i śmietankę. Doprowadzić do gotowania, a następnie dodać serek i rozpuścić go w sosie. Tak przygotowanym sosem polać brukselkę w formie. Zapiekać ok. pół godziny w 200 stopniach.



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.