Zapiekanka z mielonego mięsa i puree
Artykuł zewnętrzny
składniki:
– kg ziemniaków
– 60 dag mielonego mięsa
– 3 cebule
– pęczek natki pietruszki
– 2 jaja
– 4 łyżki masła
– 4 łyżki oleju
– 3 ząbki czosnku
– słodka i ostra papryka
– suszone oregano
– gałka mukszkatałowa
– sól, pieprz
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, utłuc z masłem. Cebule i czosnek posiekać. Marchew pokroić w kostkę, warzywa podsmażyć na oliwie, dodać mięso. Smażyć 3 minuty. Wlać pół szklanki wody, doprawić do smaku. Dusic około 10 minut. Wymieszać ziemniaki z jajkami i natką oraz gałką. Do naczynia żaroodpornego włożyć mięsna masę, przykryć puree. Piec 40 minut w nagrzanym piekarniku.