Zapiekanka z makaronem i brokułem w zupie cebulowej
Składniki:
- 250 g surowego makaronu
- 500 g brokuła
- 2 opakowanie zupy cebulowej
- 1 podwójny filet z kurczaka
- szklanka posiekanego szczypiorku
- 400 g pieczarek
- sól morska ziołowa w młynku
- łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis
- pieprz czarny w młynku
- masło do
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Brokuła wrzucamy na około 3 minuty do wrzącej, posolonej lekko wody. Gotujemy na małym ogniu i odcedzamy. Piersi z kurczaka kroimy w kawałki. Obsypujemy solą morską ziołową i obsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w grube plastry. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i smażymy pieczarki aż odparuje z nich płyn.
Wszystkie składniki łączymy w dużej misce i zasypujemy szczypiorkiem. Obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem i suszonymi pomidorami. Mieszamy. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia do zapiekania. Zupy cebulowe rozpuszczamy w 0,75 l zimnej wody. Podgrzewamy i zalewamy naszą zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temp. 190 stopni zapiekamy około 25-30 minut.