Zapiekanka z kozim mlekiem
2 duże ziemniaki (25 dkg)
25 dkg mieszanki wędlin
10 dkg cebuli
10 dkg sera żółtego
2 łyżki oleju
2 dkg masła (do wysmarowania formy)
Sos:
2 jajka
75 ml koziego mleka
1 łyżeczka czerwonego pesto
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
Ziemniaki gotujemy, studzimy. Kroimy w plastry grubości 2 – 3 mm. Wędliny kroimy w paseczki, podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę i smażymy jeszcze przez 3 minuty. Składniki sosu miksujemy ze sobą. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy dno i brzegi plastrami ziemniaków. Następnie wykładamy podsmażone z cebulę wędliny, posypujemy ½ sera i zalewamy sosem. Na górze układamy resztę plastrów ziemniaków i posypujemy je resztą sera. Zapiekamy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Smacznego!