Zapiekanka z kaszy jęczmiennej
Artykuł zewnętrzny
- Kasza jęczmienna 50 g
- Woda 100 g
- Olej sojowy lub słonecznikowy łyżeczka 10 g
- Marchew ½ szt.
- Pietruszka ½ szt.
- Seler – plasterek
- Masło 10 g (½ łyżeczki)
- Zielona pietruszka, koperek, bazylia, majeranek, sól, bułka tarta
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Kasze ugotować na małym ogniu z dodatkiem oleju. Oczyszczone warzywa opłukać i zetrzeć na tarce, ugotować w niewielkiej ilości wody i doprawić do smaku. Kaszę włożyć do naczynia żaroodpornego, na przemian z warzywami (pierwsza i ostatnia warstwa to kasza). Posypać natką i koperkiem. Po wierzchu polać pozostałym masłem. Zapiec w piekarniku.