Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

25 listopada 2009, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny
  • Kasza jęczmienna 50 g
  • Woda 100 g
  • Olej sojowy lub słonecznikowy łyżeczka 10 g
  • Marchew ½ szt.
  • Pietruszka ½ szt.
  • Seler – plasterek
  • Masło 10 g (½ łyżeczki)
  • Zielona pietruszka, koperek, bazylia, majeranek, sól, bułka tarta

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Kasze ugotować na małym ogniu z dodatkiem oleju. Oczyszczone warzywa opłukać i zetrzeć na tarce, ugotować w niewielkiej ilości wody i doprawić do smaku. Kaszę włożyć do naczynia żaroodpornego, na przemian z warzywami (pierwsza i ostatnia warstwa to kasza). Posypać natką i koperkiem. Po wierzchu polać pozostałym masłem. Zapiec w piekarniku.