Zapiekanka z kapustą kiszoną
Składniki:
600 ml gotowej zupy-kremu z pieczarek
1,5 szkl. mleka
1 drobno pokrojona cebula
35 dag drobno pokrojonej wołowiny peklowanej
3 łyżki musztardy
pół kg odsączonej kapusty kiszonej
25 dag makaronu
20 dag startego szwajcarskiego sera
2 łyżki masła
170 g żytniego chleba pokrojonego w kostkę
Przygotowanie:
Do nagrzanego do 120 stopni piekarnika włożyć kostki chleba – jedną warstwę i opiekać, aż będą suche. Wyjąć i rozdrobnić je, a piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Wymieszać w misce zupę z mlekiem, cebulą, wołowiną i musztardą.
W naczyniu żaroodpornym cienko wysmarowanym tłuszczem równomiernie rozłożyć kapustę, a na niej nieugotowany makaron. Przykryć nieugotowanym makaronem. Polać po wierzchu przygotowaną zupą, posypać serem. W małej misce wymieszać roztopione masło z pokruszonym chlebem żytnim. Posypać nim wierzch zapiekanki.
Przykryć i piec 50 minut. Po zdjęciu pokrywki piec jeszcze 10 minut.