Zapiekanka z dyni i ziemniaków
Artykuł zewnętrzny
składniki:
8 dużych ziemniaków
50 dag dyni
gałka muszkatołowa
2-3 łyżki oleju
30 dag żółtego sera
sól, pieprz
tłuszcz do formy
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Z dyni wyjąć pestki, miąższ pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, skropić olejem, wymieszać. Ułożyć na blasze, piec 30 minut w temp 180 st., ostudzić. Ziemniaki i dynię zemleć osobno w maszynce. Układać je na przemian w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Każdą warstwę oprószyć gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wierzch zapiekanki posypać startym żółtym serem. Zapiekać 25 min. w temp 180 st. Podawać z sałatką z pomidorów i cebuli polanych sosem z oliwy, octu, czosnku, soli i pieprzu.