Zapiekanka z cukinii z żółtym serem i szynką

6 września 2018, dodał: patrycjadeja
Artykuł zewnętrzny

Cukinia zwana też kabaczkiem  to warzywo z rodziny dyniowatych, które podobnie jak dynię można przyrządzać na wiele sposobów jest doskonała na słodko, ostro i kwaśno. Jest idealnym dodatkiem do zup, sosów, szaszłyków, może również stanowić bazę do wielu tradycyjnych potraw. Jej zaletą jest duża zawartość minerałów jest też lekkostrawna. Dobrze przygotowana jest naprawdę smaczna.

Zapiekanki z cukinii

cukinia

Do przygotowania 4 zapiekanek będziesz potrzebować:

2 dużych podłużnych cukinii

8 plastrów sera żółtego

8 plastrów szynki, lub niewielka pierś z kurczaka, lub 30 dg mięsa mielonego

garść prażonej cebulki, lub świeżej posiekanej i zeszklonej

masło naturalne

koperek ( mały pęczek)

pieprz i sól

opcjonalnie przecier pomidorowy do smaku

 

sposób przygotowania:

Dokładnie umyte cukinie dzielimy na dwie połowy, następnie wydrążamy miąższ, tak żeby nie uszkodzić skórki. Wydrążoną cukinie smarujemy masłem i wkładamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika, lub na grilla ( na ruszcie należy cukinie odwrócić wydrążeniem do źródła ciepła). Miąższ i pozostałe składki siekamy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż cukinia będzie miękka. Na podsmażonych i wydrążonych cukiniach układamy ser żółty całkowicie przykrywając wydrążenie, a następnie kabaczki wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem, który przykrywamy plastrami sera żółtego i zapiekamy w piekarniku, lub na grillu.