Zapiekanka z cukinii z żółtym serem i szynką
Cukinia zwana też kabaczkiem to warzywo z rodziny dyniowatych, które podobnie jak dynię można przyrządzać na wiele sposobów jest doskonała na słodko, ostro i kwaśno. Jest idealnym dodatkiem do zup, sosów, szaszłyków, może również stanowić bazę do wielu tradycyjnych potraw. Jej zaletą jest duża zawartość minerałów jest też lekkostrawna. Dobrze przygotowana jest naprawdę smaczna.
Zapiekanki z cukinii
Do przygotowania 4 zapiekanek będziesz potrzebować:
2 dużych podłużnych cukinii
8 plastrów sera żółtego
8 plastrów szynki, lub niewielka pierś z kurczaka, lub 30 dg mięsa mielonego
garść prażonej cebulki, lub świeżej posiekanej i zeszklonej
masło naturalne
koperek ( mały pęczek)
pieprz i sól
opcjonalnie przecier pomidorowy do smaku
sposób przygotowania:
Dokładnie umyte cukinie dzielimy na dwie połowy, następnie wydrążamy miąższ, tak żeby nie uszkodzić skórki. Wydrążoną cukinie smarujemy masłem i wkładamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika, lub na grilla ( na ruszcie należy cukinie odwrócić wydrążeniem do źródła ciepła). Miąższ i pozostałe składki siekamy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż cukinia będzie miękka. Na podsmażonych i wydrążonych cukiniach układamy ser żółty całkowicie przykrywając wydrążenie, a następnie kabaczki wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem, który przykrywamy plastrami sera żółtego i zapiekamy w piekarniku, lub na grillu.