Zapiekanka z brokułów

5 września 2011, dodał: Larcenciel
Artykuł zewnętrzny

Danie sprawdzi się świetnie nie tylko jako przekąska, lecz także sycący obiad…Zapiekanka może być samodzielną potrawą lub dodatkiem np. do sznycli, schabowych, smażonej ryby.

Potrzebne składniki

2 brokuły
pęczek młodych marchewek
ugotowana pierś kurczaka
1/2 szklanki bulionu wołowego
2 łyżki bazylii lub tymianku
4 jaja
szczypta cynamonu
sól, pieprz
3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

Brokuły umyć, podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo (ok. 3 min), oczyszczone, całe marchewki również ugotować, kurczaka przekroić na mniejsze kawałki. Dno płaskiego naczynia żaroodpornego wysmarować oliwą, wyłożyć je brokułami, marchewką i kurczakiem, doprawić solą, pieprzem i ziołami – bazylią lub tymiankiem. Jaja roztrzepać, wymieszać z bulionem, dodając sól, pieprz i cynamon. Tym sosem zalać warzywa i zapiekać ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Jako samodzielne danie zapiekanka będzie smaczniejsza, gdy podamy ją ze zrumienioną na maśle bułką tartą oraz posiekaną natką.