Zapiekanka z brokułami w sosie śmietanowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 opakowanie „Brokuły” POLTINO
- 1 opakowanie „Pieczarki” POLTINO
- makaron kolanka, rurki lub inny
- 2 piersi z kurczaka
- pół szklanki śmietany
- 20 dkg sera żółtego
- łyżka mąki pszennej
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę i smażyć ok. 15 min. na patelni
- z dodatkiem tłuszczu, pod koniec dodać śmietanę zaprawioną mąką, doprawić solą i pieprzem,
- na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła, wsypać zamrożone pieczarki i dusić do odparowania wody, połączyć z sosem śmietanowym,
- zamrożone brokuły wrzucić do gotującej i osolonej wody, zagotować i odcedzić,
- podgotować makaron – ok. 3 min,
- w żaroodpornym naczyniu ułożyć makaron, brokuły i sos, całość posypać startym serem,
- zapiekać w piekarniku ok. 20 min,
- posypać natką pietruszki i podawać na gorąco.
źródlo: www.poltino.pl