Zapiekanka włoska z mięsem, kapustą i ryżem
Składniki:
1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości,
60 dag młodej kapusty,
30 dag ryżu,
czerwona papryka,
duża cebula,
słoiczek przecieru pomidorowego,
4 łyżki startego żółtego sera,
sól, pieprz,
4 suszone grzyby,
3 łyżki masła,
szczypta ostrej papryki lub chilli.
Kapustę umyć, drobno poszatkować. Zanurzyć na 5 min w osolonym wrzątku, odcedzić, następnie wymieszać z łyżką masła. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec ok. 30min w temp. 170st. Ryż zalać wodą, dodać suszone grzyby, posolić, gotować ok. 15 min na małym ogniu. Następnie odcedzić, grzyby drobno posiekać, do ryżu dodać pozostałe 2 łyżki masła. Mięso umyć, osuszyć i zmielić, doprawić do smaku solą i pieprze. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do mięsa. Dusić chwilę. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę, połączyć z mięsem, dusić ok. 5 min. Dodać przecier pomidorowy, podlać odrobiną wody, zagotować. Kapustę wymieszać z ryżem i mięsem, doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym serem. Piec ok. 20 min w temp. 180st.