Zapiekanka warzywna z rodzynkami i śliwkami

21 czerwca 2013, dodał: summerlove
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 35 dag mięsa mielonego (wieprzowego)
– 1,5 szklanki ryżu
– 2 cebule
– 3 marchewki
– papryka żółta
– cukinia średniej wielkości
– puszka groszku zielonego (może być mrożony)
–  4 jaja
– przecier pomidorowy – słoiczek średni
– 15 dag rodzynków
– kilka suszonych Śliwek
– pół szklanki startego żółtego sera
– pół szklanki śmietany 12 %
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki oleju
– łyżeczka sproszkowanej papryki
– pół łyżeczki pieprzu
– łyżeczka soli

Ryż ugotować na sypko, wymieszać z masłem, przyprawić papryką mieloną. Jaja ugotować na twardo, obrać i posiekać. Cebule i paprykę posiekać wraz z pokrojoną w kostkę cukinią zeszklić na oleju. Marchewki pokroić w talarki i wraz z groszkiem krótko obgotować w posolonej wodzie i osączyć. Rodzynki i śliwki namoczyć, osączyć. Śliwki pokroić, wymieszać z warzywami, przecierem, jajami, śmietaną i żółtym serem, rodzynkami, solą i pieprzem. Mięso smażyć na rozgrzanym oleju około 10 minut. Do naczynia wysmarowanego tłuszczem wyłożyć kolejno: pół porcji ryżu, mięsa, warzyw z jajami. Tak robić na przemian. Piec 40 minut w nagrzanym piekarniku pod przykryciem.



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...