Zapiekanka warzywna z rodzynkami i śliwkami
– 35 dag mięsa mielonego (wieprzowego)
– 1,5 szklanki ryżu
– 2 cebule
– 3 marchewki
– papryka żółta
– cukinia średniej wielkości
– puszka groszku zielonego (może być mrożony)
– 4 jaja
– przecier pomidorowy – słoiczek średni
– 15 dag rodzynków
– kilka suszonych Śliwek
– pół szklanki startego żółtego sera
– pół szklanki śmietany 12 %
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki oleju
– łyżeczka sproszkowanej papryki
– pół łyżeczki pieprzu
– łyżeczka soli
Ryż ugotować na sypko, wymieszać z masłem, przyprawić papryką mieloną. Jaja ugotować na twardo, obrać i posiekać. Cebule i paprykę posiekać wraz z pokrojoną w kostkę cukinią zeszklić na oleju. Marchewki pokroić w talarki i wraz z groszkiem krótko obgotować w posolonej wodzie i osączyć. Rodzynki i śliwki namoczyć, osączyć. Śliwki pokroić, wymieszać z warzywami, przecierem, jajami, śmietaną i żółtym serem, rodzynkami, solą i pieprzem. Mięso smażyć na rozgrzanym oleju około 10 minut. Do naczynia wysmarowanego tłuszczem wyłożyć kolejno: pół porcji ryżu, mięsa, warzyw z jajami. Tak robić na przemian. Piec 40 minut w nagrzanym piekarniku pod przykryciem.