Zapiekanka warzywna
Składniki:
- 20 dkg pieczarek
- 1 kostka bulionowa (drobiowa lub warzywna)
- mała śmietana 18%
- 1 cebula
- 1 brokuł
- 1 kalafior
- 0,5 kg ziemniaków
- 30 dkg makaronu (najlepiej świderki)
- serek topiony
- ser żółty
- 5 dkg margaryny lub masła
- mała cukinia
- sól, pieprz, kucharek, olej
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobina oleju. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki następnie smażymy na oleju. Cukinie myjemy i kroimy w cienkie plastry, podsmażamy na oleju. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na oleju z odrobiną startej kostki bulionowej i czarnym pieprzem. Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki, dokładnie płuczemy i gotujemy (osobno).
SOS: Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni topimy masło lub margarynę, dodajemy cebulę i szklimy. Dolewamy 0,5-1 szklanki wody,serek topiony i śmietanę. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem, resztą kostki bulionowej i Kucharkiem. Trzymamy na ogniu mieszając aż lekko zgęstnieje.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: połowę usmażonych ziemniaków, połowę makaronu, połowę cukinii, pieczarki, pozostałą cukinię, resztę makaronu, brokuła i kalafiora, polewamy to wszystko gotowym sosem. Na to układamy pozostałe ziemniaki i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Rady:
Do zapiekanki można także dodać usmażone mięso mielone lub pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę.