Zapiekanka twarogowa
Artykuł zewnętrzny
- 25 dag makaronu wstążki
- 4 jajka
- 15 dag cukru pudru
- łyżeczka aromatu waniliowego
- skórka starta z cytryny
- sok z cytryny
- 50 dag twarogu
- 25 dag śmietany 18%
- 125 ml mleka
- 10 dag rodzynek
- łyżeczka cynamonu
- łyżka oleju
- Makaron gotuję na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Przelewam na sicie zimną wodą, żeby się nie posklejał.
- Twaróg mielę. Ubijam całe jajka z cukrem, dodaję esencję waniliową, skórkę, sok, ser, śmietanę i mleko. Mieszam wszystko z makaronem i rodzynkami.
- Naczynie żaroodporne smaruję olejem. Napełniam masą i piekę 60 minut w 180 st. C. Wierzch posypuję cynamonem.