Zapiekanka skandynawska z polędwiczek

5 września 2011, dodał: Larcenciel
Artykuł zewnętrzny

Potrawy jednogarnkowe są wielkim kołem ratunkowym w kuchni, toteż panie domu bardzo je sobie cenią, choć dania te mają jedną wadę – nie należą do lekkostrawnych…Jedną z takich potraw jest zapiekanka skandynawska, pożywna, gorąca, niebanalna i jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu…

Potrzebne składniki

60 dag polędwiczek wieprzowych
50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
25 dag brokułów
łyżka soku z cytryny
4-5 pomidorów
15 dag sera rokpol
3 łyżki majonezu
4 łyżki masła
1-2 ząbki czosnku
sól, biały pieprz
szczypta cukru

Sposób przygotowania

Umyte i osuszone polędwiczki pokroić w cienkie plasterki, obsmażyć na maśle (2 łyżki), osolić, posypać pieprzem. Na maśle (łyżka) podsmażyć również pokrojone w grube plastry pomidory. Brokuły ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny i cukru, osączyć na sicie. Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Żaroodporny półmisek wysmarować pozostałym masłem, wyłożyć ziemniakami, posypać je solą i pieprzem i na nich układać na przemian polędwiczki, brokuły, znów polędwiczki i pomidory.
Posiekany czosnek rozetrzeć z solą, dodać rokpol i majonez, utrzeć na jednolitą, gładką masę, polać zapiekankę. Wstawić ją do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.
Podawać z zieloną sałatą.