Zapiekanka rybna
Artykuł zewnętrzny
- 0,5 kg filetów z miruny ze skórą
- 10 małych ziemniaków w mundurkach
- 0,5 kg brukselki
- 4 łyżki oleju-do smażenia ryby
- 2-3 łyżki mąki pszennej-do panierowania ryby
- 2 szczypty pieprzu cytrynowego
- 2 szczypty tymianku suszonego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 szczypty słodkiej papryki mielonej
- sól do smaku
- 100 ml śmietany 12 %
- 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
- tłuszcz do posmarowania i bułka tarta do posypania formy do zapiekania
- zielenina do posypania-koperek lub szczypiorek
- szczypta cukru
Opis przygotowania
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Ostudzić i obrać.
Brukselkę opłukać, ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
Ryby opłukać, osuszyć. Pokroić na kawałki. Panierować tylko w mące i smażyć z obu stron. Lekko posolić.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą.
Ziemniaki pokroić w plastry, rozłożyć połowę na dnie naczynia.
Na nich rozłożyć kawałki ryby i brukselkę.
Śmietanę wymieszać dobrze z koncentratem pomidorowym.Połowę wylać na wierzch ułożonej dotąd warstwy. Posypać połową wszystkich przypraw.
Ułożyć na tym następną warstwę ziemniaków, polać resztą sosu i posypać resztą przypraw.
Zapiekać w temp. 200 stopni, aż ziemniaki się zaczną ładnie rumienić. Min. 20 minut.
Gotową zapiekankę obficie posypać zieleniną.