Zapiekanka rybna

21 marca 2011, dodał: msewka
Artykuł zewnętrzny
  • 0,5 kg filetów z miruny ze skórą
  • 10 małych ziemniaków w mundurkach
  • 0,5 kg brukselki
  • 4 łyżki oleju-do smażenia ryby
  • 2-3 łyżki mąki pszennej-do panierowania ryby
  • 2 szczypty pieprzu cytrynowego
  • 2 szczypty tymianku suszonego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 szczypty słodkiej papryki mielonej
  • sól do smaku
  • 100 ml śmietany 12 %
  • 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • tłuszcz do posmarowania i bułka tarta do posypania formy do zapiekania
  • zielenina do posypania-koperek lub szczypiorek
  • szczypta cukru

Opis przygotowania

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Ostudzić i obrać.
Brukselkę opłukać, ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
Ryby opłukać, osuszyć. Pokroić na kawałki. Panierować tylko w mące i smażyć z obu stron. Lekko posolić.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą.
Ziemniaki pokroić w plastry, rozłożyć połowę na dnie naczynia.
Na nich rozłożyć kawałki ryby i brukselkę.
Śmietanę wymieszać dobrze z koncentratem pomidorowym.Połowę wylać na wierzch ułożonej dotąd warstwy. Posypać połową wszystkich przypraw.
Ułożyć na tym następną warstwę ziemniaków, polać resztą sosu i posypać resztą przypraw.
Zapiekać w temp. 200 stopni, aż ziemniaki się zaczną ładnie rumienić. Min. 20 minut.
Gotową zapiekankę obficie posypać zieleniną.

file1300646297