Zapiekanka rybna

21 marca 2011, dodał: msewka
Artykuł zewnętrzny
  • 0,5 kg filetów z miruny ze skórą
  • 10 małych ziemniaków w mundurkach
  • 0,5 kg brukselki
  • 4 łyżki oleju-do smażenia ryby
  • 2-3 łyżki mąki pszennej-do panierowania ryby
  • 2 szczypty pieprzu cytrynowego
  • 2 szczypty tymianku suszonego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 szczypty słodkiej papryki mielonej
  • sól do smaku
  • 100 ml śmietany 12 %
  • 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • tłuszcz do posmarowania i bułka tarta do posypania formy do zapiekania
  • zielenina do posypania-koperek lub szczypiorek
  • szczypta cukru

Opis przygotowania

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Ostudzić i obrać.
Brukselkę opłukać, ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
Ryby opłukać, osuszyć. Pokroić na kawałki. Panierować tylko w mące i smażyć z obu stron. Lekko posolić.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą.
Ziemniaki pokroić w plastry, rozłożyć połowę na dnie naczynia.
Na nich rozłożyć kawałki ryby i brukselkę.
Śmietanę wymieszać dobrze z koncentratem pomidorowym.Połowę wylać na wierzch ułożonej dotąd warstwy. Posypać połową wszystkich przypraw.
Ułożyć na tym następną warstwę ziemniaków, polać resztą sosu i posypać resztą przypraw.
Zapiekać w temp. 200 stopni, aż ziemniaki się zaczną ładnie rumienić. Min. 20 minut.
Gotową zapiekankę obficie posypać zieleniną.

file1300646297



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...