Zapiekanka polska
Przepis na zapiekankę z ziemniaków, boczku, cebuli, jabłek (jako akcent smakowy) oraz serem żółtym.
Zapiekanka z ziemniaków i boczku
- 1 kg ziemniaków,
- 15 dag boczku,
- 3 cebule,
- 3 kwaśne jabłka,
- 10 dag żółtego sera,
- szklanka mleka,
- 3 łyżki oleju,
- łyżka masła
- pieprz
- sól
Pokrojone w kostkę cebulę i boczek smażymy. Jeśli boczek jest dość tłusty, nie potrzebujemy dodawać oleju (wrzucamy najpierw boczek, kiedy się wytopi – dodajemy cebulę). Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki (oczywiście muszą być umyte i obrane). Jabłka trzemy na tarce. W naczyniu żaroodpornym (które uprzednio smarujemy masłem) kładziemy połowę wszystkich uprzednio pokrojonych w plasterki ziemniaków, następnie połowę usmażonego boczku i cebuli, jabłek. Posypujemy startym serem żółtym.
Zalewamy wszystko mlekiem, solimy i pieprzymy. Układamy resztę składników wg tej samej kolejności, powtórzyć czynności: polać mlekiem, posolić popieprzyć, posypać resztą sera żółtego. Zapiekamy w nagrzanym do około 200 stopni piekarniku przez około godzinę.
Można podawać z surówkami.