Zapiekanka polska

24 września 2010, dodał: Xanderitor
Artykuł zewnętrzny

Przepis na zapiekankę z ziemniaków, boczku, cebuli, jabłek (jako akcent smakowy) oraz serem żółtym.

Zapiekanka z ziemniaków i boczku

  • 1 kg ziemniaków,
  • 15 dag boczku,
  • 3 cebule,
  • 3 kwaśne jabłka,
  • 10 dag żółtego sera,
  • szklanka mleka,
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżka masła
  • pieprz
  • sól

Pokrojone w kostkę cebulę i boczek smażymy. Jeśli boczek jest dość tłusty, nie potrzebujemy dodawać oleju (wrzucamy najpierw boczek, kiedy się wytopi – dodajemy cebulę). Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki (oczywiście muszą być umyte i obrane). Jabłka trzemy na tarce. W  naczyniu żaroodpornym (które uprzednio smarujemy masłem) kładziemy połowę wszystkich uprzednio pokrojonych w plasterki ziemniaków, następnie połowę usmażonego boczku i cebuli, jabłek. Posypujemy startym serem żółtym.

Zalewamy wszystko mlekiem, solimy i pieprzymy. Układamy resztę składników wg tej samej kolejności, powtórzyć czynności: polać mlekiem, posolić popieprzyć, posypać resztą sera żółtego. Zapiekamy w nagrzanym do około 200 stopni piekarniku przez około godzinę.

Można podawać z surówkami.