Zapiekanka owocowa
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
3 dojrzałe nektarynki
40 dkg jeżyn
łyżeczka masła
3 łyżki cukru
na bezę kokosową: 4 białka, 4 łyżki cukru, 10 dkg wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Nektarynki naciąć, zalać wrzątkiem. Po chwili przelać zimną wodą, obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w cząstki. Jeżyny przebrać i opłukać Nagrzać piekarnik do 200 stopni. W kwadratowym naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Rozłożyć w nim owoce, posypać cukrem i przykryć masą kokosową przygotowaną następująco: do ubitych na sztywną pianę białek dodać cukier i wiórki kokosowe ciągle mieszając. Można też dodać zamiennie posiekane orzechy laskowe lub płatki migdałów
Zapiekać ok. 15 min., podawać na ciepło.